Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Handeln med insmugglade cigarretter växer

Från 2016
Uppdaterad 19.06.2016 10:08.
Cigarretter.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Allt större andel av cigarretterna är införda i landet olagligt.

En undersökning som flera tobaksbolag har låtit konsultfirman KPMG göra visar att 12 procent av alla cigarretter som röktes i Finland ifjol var insmugglade. Det är Keskisuomalainen som skriver om undersökningen.

Tullens siffror är inte lika höga. Den finska tullen räknar med att ungefär fem procent av cigaretterna förs olagligt in i Finland, men ser samtidigt ingen orsak att tvivla på siffrorna som tobaksbolagen har fått fram.

Tullens övervakningsdirektör Mikko Grönberg säger till Keskisuomalainen att Tullen har skärpt sina åtgärder för att få bukt med cigarrettsmugglingen.

Handeln med smuggelcigarretter ökar

Rökningen minskar i Finland, men handeln med insmugglade cigarretter växer. I uteblivna skatteintäkter innebär 12 procent av cigarretterna omkring 141 miljoner euro under fjolåret.

Andelen smuggelcigarretter är högre i Finland än det europeiska genomsnittet. Billigare cigarretter kommer främst från Estland och Ryssland.

I Finland kostar en ask cigarretter runt sex euro, i Estland runt tre euro och i Ryssland under en euro. Den stora prisskillnaden gör det lukrativt att smuggla in cigarrretter till Finland, konstaterar Tullen.

Diskussion om artikeln