Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrott på TV: Massor med kvalgränser på spel – Pitkämäki gör debut

Från 2016
Uppdaterad 19.06.2016 15:32.
Programmet är inte längre tillgängligt

Lapinlahti står på söndagseftermiddagen värd för sommarens första Elittävlingar. Flera av Finlands främsta friidrottare har tagit sig till norra Savolax.

Nooralotta Neziri, Oskari Mörö, Wilma Murto, Minna Nikkanen, Ari Mannio, Teemu Wirkkala, Camilla Richardsson, Johanna Peiponen, Henri Väyrynen, Kristian Bäck, Hanna-Maari Latvala, Linda Sandblom, Elmo Lakka, Merja Korpela... Och Tero Pitkämäki.

En stor del av Finlands friidrottselit tävlar i Lapinlahti i säsongens Elittävlingspremiär, som enligt väderprognoserna kan komma att störas av regn.

Nooralotta Neziri, 2015.
Bildtext Nooralotta Neziri hoppas komma ner på tider nära 13 sekunder.
Bild: Heidi Koivunen / All Over Press

För Pitkämäki kan det med andra ord bli en blöt säsongsdebut. Bara knappa sex veckor efter att han låg på operationsbordet är han tillbaka på tävlingsbanan.

– Jag har längtat efter att få tävla igen. Jag känner mig hoppfull om att spjutet kan flyga rätt långt. Träningarna har gått bra och jag är välförberedd, sade den sjufaldige mästerskapsmedaljören till Yle på lördagen.

Gäng idrottare jagar gränser

Ett koppel finländare jagar kvalgränser till EM i Amsterdam. Gränserna ska vara satta senast nästa veckoslut – och de högklassiga tävlingarna växer inte på träd för finländska friidrottare.

Med OS-gränserna är det inte lika bråttom, men en del hugade har även siktet inställt på dem. Bland dem Nooralotta Neziri på 100 meter häck, Hanna-Maari Latvala på 100 meter, Oskari Mörö på 400 meter häck och Johanna Peiponen på 5000 meter.

Kristian Bäck, Tyskland, maj 2016.
Bildtext Kristian Bäck en av tre finländare som klarat EM-gränsen i längd. Alla tävlar i Lapinlahti.
Bild: All Over Press

Av SFI-topparna som klarat EM-gränsen deltar förutom Mörö också Linda Sandblom, Kristian Bäck och Camilla Richardsson (på 5000 meter), medan till exempel Heidi Eriksson hoppas nosa på EM-gränsen på 1500 meter och Matilda Bogdanoff på 100 meter häck.

Därtill gör Erica Hjerpe inhemsk debut. Vasa IS stavhoppare har återvänt från studier i USA och får ypperlig draghjälp av den OS-klara duon Minna Nikkanen och Wilma Murto.

Elittävlingarna från Lapinlahti sänds direkt på TV2 och Yle Arenan klockan 15.45–18.15. Tävlingarna refereras på svenska av Janne Isaksson.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln