Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran köper 100 nya flygplan från USA

Från 2016
Iran Air-logo på ett iranskt passagerarplan
Bild: EPA/MAURITZ ANTIN

Iran och amerikanska Boeing har tecknat avtal om iranskt storköp av 100 flygplan. Avtalet måste godkännas av USA:s finansministerium.

- Vi har 250 plan i landet, 230 av dem behöver bytas ut, konstaterade chefen för Irans myndighet för civil luftfart, Ali Abedzaheh, när han berättade om affären med Boeing i en iransk tidningsintervju.

Om affären förverkligas så blir det första gången Iran köper flygplan från USA sedan den iranska revolutionen 1979. De västliga sanktionerna mot Iran har stått i vägen också för flygplansaffärer.

Iran är i desperat behov av nya flygplan. Bara 150 av landets 250 gamla passagerarplan fungerar fortfarande. Bristen på reservdelar är akut.

Också europeiska flygplansaffärer kräver grönt ljus från USA

I januari tecknade Iran ett preliminärt avtal med europeiska Airbus om köp av 118 passagerarplan.

Också Airbus måste få grönt ljus för affären från USA och det amerikanska finansministeriet, eftersom det finns en viss andel amerikanska delar i Airbus-planen.

USA och EU hävde handelssanktionerna mot Iran i januari, sedan det internationella atomenergiorganet IAEA hade konstaterat att Iran levt upp till kraven om att avbryta anrikningen av uran.

Den iranska ledningen har upprepade gånger anklagat USA för att inte leva upp till sitt åtagande när det gäller att häva sanktionerna.

Amerikanska restriktioner för dollartransaktioner i Iranrelaterad handel är bland de straffåtgärder som fortfarande finns på plats och försvårar västliga affärer med Iran.

Diskussion om artikeln