Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten om Rosbergs seger: Det kan inte bli lättare

Från 2016
Nico Rosberg firar segern i Baku.
Bildtext Nico Rosberg håller säkert med Yle Sporten expert.
Bild: xpbimages.com

Nico Rosberg knep segern i det första formel 1 GP:t genom tiderna i Baku i Azerbajdzjan. Enligt Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens kunde inte segern ha kommit lättare.

– Det är ju förstås svårt att säga när man inte sitter i bilen själv, men när man är som åskådare och tittar på loppet, så kan det inte bli lättare, säger af Petersens.

– För Nico var det bara att tuta och köra. Det var enkelt för honom, det som hände bakom bekymrade inte honom.

Rosberg öppnade säsongen med fyra raka segrar, men de senaste tre tävlingarna har gått sämre. Fredrik af Petersens menar att segern i Baku var väldigt viktig för tysken.

– Det här var precis vad han behövde efter nederlagen i Monaco och Kanada. Det har väl gnagt honom lite. Den här segern var en härlig revansch för honom och visade igen att han är en vinnare.

En jämnare VM-serie

Mercedes fortsätter att dominera VM-serien, men bakom stallet är det allt fler som kämpar om pallplaceringar. I Baku lyckades Force India-föraren Sergio Perez för andra gången den här säsongen ta sig upp på podiet.

– Det här blivit lite nya killar uppe på pallen och även på poängplatser. Det verkar som om det har blivit lite jämnare.

– Det som är glädjande är att en kille som Perez, som fått mycket kritik, nu har hittat rätt. Han gör inte så mycket dumheter mera och han har faktisk gjort en riktigt bra säsong hittills.

Ett misstag kostade Räikkönen pallplatsen

Men Perez hade en gnutta tur också. Hade inte Kimi Räikkönen fått ett tidstraff på fem sekunder hade antagligen finländaren slutat trea i stället för Perez.

– Det är helt klart. Det kostade Räikkönen tredje platsen.

Valtteri Bottas kunde inte upprepa bragden från Kanada där han slutade trea. I Baku slutade finländaren sexa och enligt af Petersens passade kanske inte tävlingsbanan Bottas så bra.

– Det verkade som att han inte riktigt hade det där flytet som han haft tidigare. Det finns banor man trivs på och banor man inte trivs på. Kanske det här var en som han inte gillade till hundra procent.

Diskussion om artikeln