Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cleveland fullbordade succén – NBA-mästare efter ”omöjlig” vändning

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 07:50.
LeBron James lyfter NBA-pokalen.
Bildtext LeBron fick lyfta NBA-pokalen för tredje gången i karriären.
Bild: All Over Press

Basketlaget Cleveland Cavaliers är NBA-mästare – för första gången någonsin. Cleveland stod för en av sporthistoriens mest osannolika vändningar i finalserien mot Golden State Warriors. LeBron James var ostoppbar i den sjunde finalmatchen.

En sjunde finalmatch på bortaplan? Inga bekymmer. Underläge i halvtid? Det löser sig .

Cleveland Cavaliers radade upp vändning efter vändning i finalserien mot Golden State – och avslutade med seger i en superb finalthriller. Med knappa tre minuter kvar stod det 89–89.

Då steg Kyrie Irving fram, satte en trepoängare med 53 sekunder kvar – och avgjorde samtidigt. Det var en historisk seger för laget från Ohio, som inte kunde sluta jubla efter slutsummern.

Ohio blev samtidigt det första laget någonsin att vända ett 1–3-underläge i en finalserie i NBA. Det här mot ett av historiens mest dominanta lag. Golden State vann 73 matcher i grundserien, ett rekord i NBA.

Golden State hade ena handen på pokalen efter halvtid: det stod 49–42. Efter pausvilan vaknade LeBron James till på allvar. Slutresultatet skrevs 93–89 till Cleveland.

LeBron James i tårar

Cleveland får tacka James för pokalen. Hemmasonen stod för en fantastisk insats då det betydde som mest. Han stod för 27 poäng, 11 returer och 11 assists i matchen – en så kallad triple-double.

Bara två spelare har tidigare stått för bedriften i en avgörande sjunde finalmatch.

James tårar efter matchen avslöjade hur mycket segern betydde för honom. Det var inget snack om saken, James var finalseriens bästa spelare.

Mästerskapet var samtidigt en skön revansch för Cleveland, som förlorade fjolårets finalserie mot Golden State. Nu var det ombytta roller som gällde.

Resultat:

Golden State–Cleveland 89–93 (22-23, 27-19, 27-33, 13-18)
Golden State: Green 32/15/9, Curry 17/ 5, K Thompson 14/ 2
Cleveland: James 27/11/11, Irving 26/6, Smith 12/4