Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska skor är sällan etiskt producerade

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 10:13.
Skoförsäljare vid marknad i Vietnam. Vietnam har sedan mitten av 1990-taöet öppnat upp sin ekonomi och lockat till sig utländska investeringar.
Bild: EPA/LUONG THAI LINH

Finländska och europeiska företag gör inte tillräckligt för mänskliga rättigheter inom skoproduktionen, visar en ny utredning. Det finländska företag som gör bäst ifrån sig är Sievi.

I Finland köps varje år 18 miljoner par skor, varav största delen kommer från så kallade riskländer som Kina och Indien, där arbetarna har dåliga löner och kan vara tvungna att arbeta i livsfarliga förhållanden.

Det visar en ny utredning av projektet Change your shoes och föreningen för etisk handel, Eettisen kaupan puolesta.

Sievi klarade sig bäst – lyxmärket Prada sämst

Enligt utredningen klarade sig Sievi bäst av de finländska företagen, på andra plats kom Kesko. Av de europeiska företagen gör Adidas, Euro Sko och El Naturalista bäst ifrån sig. Sämst klarade sig företagen Gabor och Prada.

- Det är oroväckande att företagen själva inte övervakar produktionen av råvarorna nästan alls. Av de finländska företagen är det bara Sievi som direkt övervakar lädertillverkningen, säger Anna Härri från Eettisen kaupan puolesta.

Sievi tillverkar sina skor i finländska fabriker. Tio procent av råvarorna är inhemska och resten importeras huvudsakligen från europeiska länder som inte tillhör så kallade riskländer.

Farliga arbetsförhållanden och låga löner

I riskländerna används krom i lädertillverkningen, vilket kan vara livsfarligt för arbetarna. I Kina hotas och arresteras arbetare som organiserar sig och i Indien finns arbetare som tjänar 10 cent per skopar.

I Östeuropa kan lönerna proportionellt till och med vara lägre än i Asien.

Enligt utredningen arbetar alla företag som svarade på frågorna för etisk produktion på något sätt, men det behövs mer samarbete med medborgarorganisationer och fackorganisationer.

Dessutom behövs lagstiftning som förpliktar företagen att respektera mänskliga rättigheter oberoende av var i världen produktionen äger rum, säger Härri.

De finländska företag som var med i utredningen är Kesko, Reima, S-gruppen och Sievi. Utredningen grundar sig på företagens egna svar.

Diskussion om artikeln