Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jobba i Estland - nu anställs utlänningar som aldrig förr

Från 2016
Utländska anställda på företaget Admiral Markets i Tallinn
Bildtext Spanjoren Alvaro Quesada vid kollegas arbetsbord
Bild: Yle/Gustaf Antell

Antalet utlänningar som jobbar i Estland har stigit kraftigt på bara ett par års tid. I första hand handlar det om unga välutbildade specialister.

Det är en ny generation unga och globala personer som har strömmat till främst Tallinn under de senaste åren.

- Det var firman som flyttade hit mig, säger spanjoren Alvaro Quesada på Admiral Markets, ett företag som erbjuder nätbaserade valutahandelstjänster. De planerade nya projekt i den här regionen och behövde mig här.

Förändringen blev påtaglig förra året

Quesada kom till Tallinn under våren. Han är en del av den nya vågen av utländska experter i stan som har blivit ett helt nytt inslag i gatubilden.

Många ester har felaktigt kopplat ihop ökningen med flyktingkrisen, så överraskande har det varit med så många utlänningar i landet också utanför turistsäsongen.

Det handlar inte bara om EU-medborgare. Quesadas sydkoreanske kollega Hyun Lee kom till Estland för att flickvännen var estnisk.

- Nu är vi gifta, säger han stolt. Vi bodde först på Ösel, men ön är så liten att det inte fanns jobb för en specialiserad IT-expert. I Tallinn finns det eftersom det finns fler internationella företag här.

Vi har fler studeranden än under tidigare år - vi satsar på att få dem att stanna

Greta Roosaar

Antalet utlänningar som jobbar eller studerar i Tallinn har ökat dramatiskt. Exakt statistik saknas eftersom EU-medborgare inte behöver arbets- eller uppehållstillstånd, men i vintras nämnde inrikesministern att det rör sig om uppskattningsvis 7000 personer.

Stiftelsen Archimedes jobbar med att locka utländska studenter och arbetstagare till Estland och där säger de att åtminstone antalet studerande har stigit med ungefär 20 procent per år under det här decenniet.

Gatubild i centrum av Tallinn
Bildtext Gatubilden i Tallinn förändras när antalet utlänningar ökar
Bild: Yle/Gustaf Antell

- Vi har i år haft ungefär 5000 utländska studerande i landet, säger Greta Roosaar från Archimedes, det är mycket mer än under tidigare år. Det vi nu satsar på är att få dem att stanna i Estland. Vår strategi är att var tredje person som studerar på magisternivå eller doktorerar blir kvar.

Archimedes ordnar varje år en arbetsmässa för att sammanföra utländska studenter med lokala arbetsgivare.

Förändringen är bestående

Antalet utländska arbetstagare började stiga för tre år sedan och verkar stiga ännu snabbare.

Quesadas chef säger att Estland utan tvekan har förändrats.

- För sex eller sju år sedan var hundra procent av dem som sökte jobb hos oss ester, menar Juri Kartakov, regionchef på Admiral Markets. Om jag visar dig en jobbannons idag kommer 30 procent av ansökningarna från någon som inte är estnisk.

Det här är en stor möjlighet för mig, det är en bransch som exploderar

Hillary Ohlmann

Det handlar inte bara om välbetalda expertjobb i centrala Tallinn. En kvart utanför centrum, vid Tekniska högskolan och vetenskapscentret Tehnopol, byggs som bäst flera kontorsbyggnader ämnade för uppstartsföretag.

I den äldsta byggnaden jobbar Hillary Ohlmann från Wisconsin i USA. Förra året bytte hon ett lärarjobb i Vietnam till ett jobb på ett nytt litet företag, DeltaBid i Estland.

Amerikanskan Hillary Ohlmann jobbar på ett litet företag i Tallinn
Bildtext Hillary Ohlmann trivs i Europa
Bild: Yle/Gustaf Antell

Ohlmann ansvarar för innehållet på företagets webbplats. Hennes man jobbar också på ett IT-bolag i Tallinn.

- Det här var en stor möjlighet för mig i min karriär, menar hon. Det är en bransch som exploderar. Det finns jobb i USA, i hela Europa och mer eller mindre i hela världen.

Små företag landets framtid

Ungefär var fjärde anställd på uppstartsföretag i Estland är utländsk, enligt det estniska parlamentets uppgifter. Definitionen på nyetablerade företag är små, nystartade företag inom snabbt växande branscher.

- Det är de här företagen som gör Estland attraktivt, säger Greta Roosaar från Archimedes. De gör det möjligt att jobba utan att tala estniska eftersom uppstartsföretagen ofta har engelska som arbetsspråk.

I landet finns över 500 sådana företag, men de har ändå bara lockat till sig drygt 85 miljoner euro från andra länder.

Det vi nu ser är resultatet av en långsiktig strategi som går ut på att först locka till sig utländska studenter, sedan arbetstagare och till sist större investeringar.

Alexandra hittade inte jobb i Finland

Fler finländare än tidigare jobbar idag i Estland. Förr var de flesta finländare bosatta i landet egenföretagare eller chefer på större bolag, men nuförtiden lockar också ett vanligare jobb.

Finlandssvenska Alexandra Jokinen studerade ekonomi i Tallinn för några år sedan. Sedan bar det ut i stora världen.

Det känns som om alla är mer optimistiska här

Alexandra Jokinen

När hon återvände till Finland hittade hon inget jobb. Då sökte hon sig tillbaka till södra sidan av Finska viken.

- Man kan inte säga att arbetsmarknaden är bra i Estland, men den blir hela tiden bättre. I alla fall känns det som om alla är mer optimistiska här.

Alexandra drömmer om ett bra jobb inom turismindustrin och det jobb hon nu har i Tallinn är på alla sätt en bättre språngbräda än arbetslöshet i Helsingfors.

Alexandra Jokinen sitter på en parkbänk i centrala Tallinn
Bildtext Alexandra Jokinen studerade i Tallinn och återvände nyligen
Bild: Yle/Gustaf Antell

Alexandra hör till de utlänningar som inte har en estnisk partner och enligt hennes erfarenhet söker sig de flesta vidare från Estland så småningom.

- Av mina gamla finska studiekompisar på Estonian Business School har flera sökt sig vidare till Sverige eller Tyskland. Men några har startat egna företag. Det är ju jättelätt att göra i Estland.

Har esterna gjort något rätt som gör det lätt att komma hit?

- Det är lätt att flytta hit, det är sant. Att starta ett företag går jättesnabbt. Man skulle kunna säga att det är lätt att komma hit och prova.

Estland har börjat välkomna sådan här invandring

Timothy Conn

Nyzeeländaren Timothy Conn kom till Estland från Sverige för ett år sedan. Hans fru är estniska, vilket traditionellt har varit en av de vanligaste anledningarna för utlänningar att flytta hit.

- Jag träffade min fru för tre, fyra år sedan och mycket har förändrats sedan dess. Estland har börjat välkomna sådan här invandring. Tack vare bra information på engelska på webben har det blivit lättare för utlänningar att förstå hur allt fungerar.

Enligt Conn erbjuder Estland idag mycket fina webbtjänster som underlättar byråkratin. Det är något som har utvecklats på bara fyra år, menar han.

Chef på företag i Estland samtalar med anställd
Bildtext Chefen Juri Kartakov anställer fler utlänningar än någonsin förr
Bild: Yle/Gustaf Antell

Quesada säger att han trivs i Tallinn, men det har varit svårt att hitta vänner utanför arbetet här. Delvis handlar det om tidsbrist, men inte helt.

- Esterna har en del att lära sig, säger han. Spanien är ett varmt land där vi välkomnar alla och är vänliga. Här känner jag en viss kyla.

Diskussion om artikeln