Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Protester mot stormarknad vid Konstfabriken i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 16:47.
Skiss över hotellplanerna vid västra åstranden
Bildtext Skiss över hotellplanerna vid västra åstranden.
Bild: ARRAK Arkkitehdit Kiiskilä-Rautiola-Rautiola Oy / Borgås stadsplanering

Planerna på en ny stormarknad vid Konstfabriken har fått föreningar, privatpersoner och företag i Borgå att invända. Borgå ruinerar sin stadsbild för att stöda Konstfabrikens ekonomi, anser före detta kommunalpolitiker Kimmo Kajaste.

Stadsplaneringen i Borgå har gått igenom och listat de 33 anmärkningar och uttalanden som har kommit in om förslaget till detaljplan för Västra åstranden.

Vanliga argument är att en stormarknad vid Konstfabriken inte passar in i miljön, att den är för stor, att den skymmer utsikten och att flytten av Citymarket till Västra åstranden ytterligare utarmar centrum.

Bland de föreningar som har lämnat in anmärkningar finns Borgå företagare och Borgå ådal samt konsernen Varuboden-Osla.

En namninsamling mot planerna fick 734 underteckningar.

Trafikstockningar och oljud

Borgå företagare anser att en stormarknad skulle orsaka trafikstockningar och buller. En stor byggnad passar inte in i det naturhistoriska området. Föreningen anser att området istället behöver ett hotell.

Föreningen Borgå ådal anser att förslaget till ny detaljplan är misslyckat. Det finns inte tillräckligt med parkeringsplatser på området och föreningen ser hellre att en stormarknad byggs vid S-Market i Näse.

Varuboden-Osla lyfter fram de effekter som en stormarknad vid Konstfabriken kunde få för företagarna i Borgå centrum som redan nu kämpar för att locka kunder till sina affärer.

Både en del privatpersoner och föreningar har föreslagit att en affär skulle kunna byggas antingen i Kungsporten eller bredvid S-market i Näse.

Ruinerad stadsbild?

Kimmo Kajaste, tidigare kommunalpolitiker i Borgå, motsätter sig planen på en stormarknad. Kajaste anser att Borgå borde tänka på helhetsplaneringen av staden.

– Vi vill ha ett mera livskraftigt Borgå med en harmonisk stadsbild. En stormarknad blir inte en trivselfaktor och tillför verkligen inte harmoni på Västra åstranden.

Det är fråga om en stor byggnad som inte passar in i miljön, säger Kajaste. Han är också trött på att Borgå ruinerar sin egen stadsbild bara för att stöda Konstfabrikens ekonomi.

– Hur ska centrum klara sig i fortsättningen? En stormarknad på Västra åstranden påverkar centrum i hög grad, säger Kajaste.

Han tycker att det är bra att människorna reagerar. Han hoppas att fullmäktige har mod att motsätta sig planerna.

Landskapsrådet Kimmo Kajaste
Bildtext Kimmo Kajaste. Arkivbild.
Bild: Yle/Oscar Gustafsson

Diskussion om artikeln