Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Profil hoppar av ”rasistisk” brexit-kampanj

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 13:10.
Torypolitikern Sayeeda Warsi på besök i Pakistan.
Bildtext Sayeeda Warsi om avhoppet: Är vi verkligen beredda att sprida lögner, att sprida hat och xenofobi bara för att kampanjen ska vinna?
Bild: EPA/T. MUGHAL

Politikern, tidigare ministern Sayeeda Warsi lämnar kampanjen för ett brittiskt utträde ur EU och anklagar den för att sprida xenofobi och hat. Warsi tänker istället använda de sista dagarna före omröstningen till att kampanjera för ett fortsatt EU-medlemskap.

Den tidigare ministern och vice ordföranden för konservativa Torypartiet, baronessan Sayeeda Warsi lämnar kampanjen för ett brittiskt utträde ur EU, den så kallade Leave-kampanjen, bara några dagar före folkomröstningen.

Warsi anklagade kampanjen för rasism och lögner genom att påstå att ett fortsatt medlemskap kommer att innebära att miljoner turkar och syrier kommer att flytta till Storbritannien.

– Är vi verkligen beredda att sprida lögner, att sprida hat och xenofobi bara för att kampanjen ska vinna? För mig är det helt enkelt ett steg för långt, sa de Warsi till tidningen The Times.

Warsi säger att hon slutligen beslöt sig för att byta läger då kampanjen för ett utträde offentliggjorde en hårt kritiserad kampanjreklam.

Reklamen slår upp slagordet ”Breaking point”, bristningsgränsen, på en bild på syriska flyktingar på väg över gränsen till Turkiet.

Ukip-ordförande Nigel Farage framför en Brexit-reklam.
Bildtext Ukip-ordförande Nigel Farage offentliggjorde reklamen som enligt Warsi gick för långt. Reklamen har fått hård kritik också bland andra förespråkare för ett utträde ur EU.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

”Vill inte att mina barn ska växa upp i deras Storbritannien”

Leave-kampanjen avfärdar Warsis avhopp som betydelselöst och uppger att de inte ens var medvetna om att hon hade anslutit sig till kampanjen.

Warsi har inte varit bland de synligaste profilerna i kampanjen.

Den tidigare Tory-höjdaren har ändå länge talat för att Storbritannien ska lämna unionen om landet inte kan förhandla till sig mer fördelaktiga villkor för ett fortsatt medlemskap.

Enligt Warsi vill hon ändå inte, trots långvarigt engagemang i brexitfrågan, ge sitt stöd åt en den sortens politiker som nu styr leave-kampanjen då det riskerar att ge dem mer inflytande och makt.

– Jag vill inte att leave-lägret ska styra landet och att deras budskap ska få stå som grund för Storbritannien. Deras Storbritannien är inte ett land jag vill bo i eller se mina barn växa upp i, säger Warsi.

Remain har vind i seglen

Demonstration för EU-medlemskap utanför parlamentet i London.
Bildtext En demonstration för fortsatt EU-medlemskap i London.
Bild: EPA/HAYOUNG JEON

Leave-kampanjen verkar också möta andra motgångar än Warsis avhopp.

Av de tre senaste opinionsmätningarna ger två remain-kampanjen, alltså kampanjen för ett fortsatt medlemskap, en ledning mellan en och tre procentenheter.

I den tredje mätningen har Remain lyckats knappa in på motståndarna; de ledde tidigare med fyra procent, nu med en procent.

Största orsaken till att remain-kampanjen verkar ha ett ökande stöd i mätningarna uppges vara oron över eventuella ekonomiska följder ett utträde kunde få för Storbritannien.

Alla mätningar visar ändå på ett ytterst jämt läge, även om remain-kampanjen verkar ha vind i seglen.

Trots det jämna läget höjde vadslagningsbolaget Betfair på måndagen remain-kampanjens segerchanser efter att mätningarna publicerades.

Enligt Betfairs analytiker är den justerade sannolikheten för att Storbritannien ska stanna i unionen nu 72 procent.

Tidigare låg sannolikheten enligt Betfair på mellan 60 och 67 procent.