Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö försvarar Putins besök - debatt om Ryssland på Gullranda

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 16:14.
Niinistö och Putin i Nådendal juni 2013
Bildtext Sauli Niinistö och Vladimir Putin i Nådendal för tre år sen. Svenskarna ställer frågetecken vid årets besök.
Bild: EPA

Ryske presidenten Vladimir Putins besök i Finland senare i sommar förbryllar de svenska deltagarna vid presidentens säkerhetspolitiska forum på Gullranda. De anser att ett besök i Sverige vore omöjligt. President Sauli Niinistö gick i svaromål och menade att svenskarna inte följer med sin tid.

Temat för måndagens diskussion var Östersjön och säkerheten i Nordeuropa. Moderator var förre SFP-ordföranden och försvarsministern Carl Haglund och i panelen satt förre utrikesministern Erkki Tuomioja (SDP) och ambassadör René Nyberg samt från Sverige ambassadör Mats Bergqvist och riksdagsledamot Allan Widman från Liberalerna. Widman leder försvarsutskottet i Sveriges riksdag.

Det var förra svenska försvarsministern, moderaten Karin Enström som tog upp Putins besök, och ansåg att det hade varit svårt att ordna ett motsvarande besök i Sverige.

- I Sverige ses det närmast som obegripligt att inbjuda Putin i det här läget, sade hon.

Inte heller Allan Widman tror att svenska statsministern Stefan Löfven hade tagit emot Putin. Finländarna försvarade mangrant besöket.

"Ni svenskar hänger inte med er tid"

- Norge och Finland, men inte Sverige, har en djup och komplicerad och viktig bilateral agenda med Ryssland. Och att upprätthålla en dialog med Kreml har för Finland alltid varit viktigt och oersättligt. Det här är den finska linjen, den är välgrundad, inte bara historiskt och geografiskt men också substantiellt, sade René Nyberg.

- Jag kan förstå Finlands behov av dialog, det är rationellt. Men Putin vore inte välkommen i Stockholm, medgav ambassadör Mats Bergqvist.

President Sauli Niinistö kunde inte hålla sig utan gick i svaromål. Han har tidigare fått kritik av balter och nu av svenskar. Men kritikerna är ute i ogjort väder, lät han förstå.

Det är viktigt att det internationella samfundet betonar att Ryssland har agerat felaktigt, sade Niinistö, men det är också vikten av att man för en dialog.

- Till exempel USA för en aktivare dialog med Ryssland än vi utåt ser. Ni hänger inte riktigt med er tid, sade Niinistö.

Han hänvisade också till att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker besökte det ekonomiska forumet i St Petersburg.

Och Niinistö underströk att i de diskussioner som har förts har det aldrig varit tal om att Finland lättar sanktionerna, slutar fördöma annekteringen av Krim eller hur Finland samarbetar med Sverige, EU, USA eller hur Finland utvecklar partnerskapet med Nato.

- Det här kan vi inte diskutera, men nog hur vi ska komma ut ur den här situationen, sade Niinistö.

Tuomioja: Kan Finland lita på Sverige?

Ryssland var också annars ett centralt tema och paneldeltagarna var överens om att Putins Ryssland är oförutsägbart. Oförutsägbarheten gäller närmast det auktoritära arvet, i praktiken hur successionen efter Putin sköts. Det vill säga hur makten överförs från Vladimir Putin till hans efterträdare, vem det var månde.

Erkki Tuomioja såg ändå inget oförutsägbart i de ryska säkerhetspolitiska reaktionerna den senaste tiden. Reaktionerna har varit mycket förutsägbara.

Diskussionen handlade också mycket om Nato och det försvarspolitiska samarbetet. Ingen av paneldeltagarna kan föreställa sig en finsk-svensk militärallians.

Men de medgav att dagens tal om operativt samarbete bortom fredstid hade ingen kunnat tänka sig för tre år sen. Allan Widman betonade att det inte är uteslutet att Finland och Sverige vid en kris försvarar sig tillsammans.

Utrikespolitiska veteranen Erkki Tuomioja lyfte en katt på bordet då han retoriskt frågade om Finland kan lita på Sverige. Underförstått, kan Finland lita på att Sverige inte förbigår Finland om och när Sverige lämnar in en ansökan om medlemskap i Nato. Det här med ansökan om EU-medlemskapet i färskt minne.

- Det finns en inbyggd misstro mot Sverige i Finland, sa Tuomioja, och besvarade själv frågan så här:

- Sverige har aldrig svikit sina löften, och må det aldrig förekomma tolkningsskillnader. De kan förebyggas med telefonkontakter, desto svårare är det inte, sade Tuomioja.

Svenskt Natofönster för femton år sen

Av de två svenskarna är Mats Bergqvist motståndare till Nato, medan Allan Widman är förespråkare.

Widman understryker att avgörandet bör föregås av en folkomröstning i Sverige. Om den borgerliga alliansen får makten efter valet 2018 måste frågan om medlemskap tas upp.

- Det vore inte en enorm förändring för Sverige att ta de sista stapplande stegen in i Nato, sade Widman, och menade att Sverige för femton år sedan borde ha gått med i alliansen.

- Finland kunde inte ha gått med för femton år sen, sköt René Nyberg in. Bara en radikal ändring i den geopolitiska situationen kan få Finland att ansöka om medlemskap, anser Nyberg.

Säkerhetspolitiska debattören Jukka Tarkka undrade lite spetsfundigt hur Sverige egentligen ska förstås. Å ena sidan är Sverige redo att skrida till hjälp i militära konflikter i Östersjöområdet, å andra sidan vill man bevara alliansfriheten.

Ambassadör Mats Bergqvist såg ingen paradox. För honom är den svenska ståndpunkten fullständigt rationell, och han ser ingen motsättning.

- Lite svårt kan det vara att pedagogiskt förklara det, sade han.

Allan Widman förklarade detsamma på engelska.

- If you can´t convince them, confuse them. Om dom inte kan övertygas förbryllar vi dom. Som vår försvarsminister har sagt, vi förbereder oss nu på att taktiskt ta emot militär hjälp från Nato, men alliansfriheten ligger fast.

Diskussion om artikeln