Vardagen är fortfarande trygg för östnylänningarna
Den upplevda tryggheten bland östnylänningarna har minskat en aning under år 2016 än två år tidigare. Det visar en enkät som invånare i Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgå och Sibbo har svarat på.
Enkäten genomfördes senast 2014. Jämfört med tidigare har den upplevda tryggheten minskat en aning.
Av dem som svarade på enkäten år 2014 upplevde 86 % sig trygga eller ganska trygga Av dem som svarade i år kände 82 % på samma sätt. De egna möjligheterna att påverka sin vardag upplevs däremot ha blivit bättre.
Det allmänna trafikbeteendet upplevs som den största säkerhetsrisken.
Rasism oroar
Även den världspolitiska situationen och invandringen väckte tankar. I svaren uttrycktes oro gällande invandring. Enligt Östra Finlands polisinrättning har de östnyländska mottagningscentralerna inte med sin verksamhet gett anledning till oro.
- Mottagningscentralerna i Borgå och Lovisa har varit lugna ställen. De har inte sysselsatt polisen med larm eller förundersökningar. Till och med den vanliga skolan sysselsätter polisen mera, berättar kriminalkommissarie och sekreterare för Östra Nylands säkerhetsgrupp Leif Malmberg.
Också rasismen som blivit allt öppnare orsakar otrygghet. Å andra sidan strävar många efter att förbättra den upplevda tryggheten genom att själv motsätta sig rasism och hatprat.
- Rasism och hatprat förekommer i synnerhet i sociala media, och fenomenet är beklagligt. Det handlar om känslouttryck som inte lett till egentlig aktion. Myndigheterna följer upp och analyserar skriverierna i sociala media och i hela landet, berättar Malmberg.
Säkerhetsprogrammet för östra Nyland utarbetades i samarbete mellan Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgå, Pukkila och Sibbo samt polisinrättningen och räddningsverket i Östra Nyland. I år svarade 935 personer på enkäten.