Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ledarna för olyckslägret beslöt åka ut trots stormvarning

Från 2016
Uppdaterad 21.06.2016 15:17.
Säämäjärvi ryska Karelen
Bild: Google

Enligt Rysslands utredningskommitté gick det rykten om stormvarningar bland lägermedlemmarna. Ledarna beslöt att åka ut på sjön trots det.

Barnen och ungdomarna på sommarlägret i ryska Karelen hade bett ledarna att inhibera båtutfärden på grund av stormvarningar. Trots det tog fyra ledare ut gruppen med 47 barn på sjön - i två kanoter och en gummibåt.

Minst 14 barn och unga omkom när två av båtarna kapsejsade i stormen på sjön Sjamozero (fi. Säämäjärvi) i lördags. 13 av barnen var från Moskva och ett från St Petersburg.

Läger för föräldralösa barn

Sommarlägret var avsett för föräldralösa barn och barn från mindre bemedlade familjer i Moskva. Arrangören Park Hotel Sjamozeron hade fått åtskilliga klagomål tidigare för dåliga förhållanden på lägren, men stadsledningen i Moskva hade beslutat att lägren uppfyller kraven.

Barnen hade frusit och fått gå hungriga och i våta kläder under läger som dessutom var underbemannade.

Enligt nyhetssajten Gazeta.ru hade upphandlingsförfarandet för lägren inte skötts lagenligt och företagen som hade erbjudit servicen hade kopplingar sinsemellan. Företaget som vann upphandlingen 2014 var det enda företaget som hade lämnat in en offert. Lägret inkluderade program med överlevnadstema.

Skadade vårdas på sjukhus

Sorgedag har utlysts i ryska Karelen på grund av båtolyckan. En del av barnen hittades döda på en ö och man misstänker att de har frusit ihjäl. 12 människor har räddats och man har hittat 14 lik. I dag blev det klart att också ledarna var unga.

12 barn som skadades i olyckan har fått vård på sjukhuset i Petrozavodsk för bland annat hypotermi.

Myndigheterna utreder om arrangören har följt säkerhetsreglerna. Fyra ledare och arrangören har anhållits misstänkta för att ha orsakat olyckan. Ingen från lägret hade förhandsanmält planer om en båtutfärd trots att det är kravet.

Diskussion om artikeln