Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Kaj Backman: Sommaren med Radio Vega och hösten med Yle Vega

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 16:04.
Kanalchef Kaj Backman
Bild: Yle bildtjänst/Jukka Lintinen

Måndag efter midsommar inleds sommarschemat på Radio Vega. Det är dags att igen möta kära sommarklassiker och också stifta nya bekantskaper på kanalen, som under de närmaste veckorna bjuder på allt från Sommarprat till OS och från Kekkonen till Lasse Mårtenson.

Redan tidigare har årets Sommarpratare presenterats. Du hör deras berättelser varje vardag kl. 10.03 med repris samma kväll, 18.03, med start den 27 juni. Serien har blivit en sommarklassiker i Svenskfinland och varvar spännande historier med gripande livsöden. I år hör vi bland andra Li Andersson, Sixten Korkman, Pirkko Mannola och Robert Helenius. I år bjuder vi också på sommarpratare från Sveriges Radio. Onsdagar kl. 19.30, med repris lördag kl. 22.15, hör du varje vecka ett avsnitt av serien Sommar i P1, med svenska sommarpratare som alla har någon koppling till Finland.

Specialserie om Kekkonen och hans liv

I år har det gått 60 år sedan Urho Kaleva Kekkonen valdes till republikens president, och det är 30 år sedan han dog. I sommar sänder Vega därför en helt ny, specialgjord serie med namnet Kekkonen & jag, tisdagar kl. 11.15, med repris på söndag kl. 12.05. Serien berättar om människors möten med den mytomspunne presidenten i både allvarliga och dråpliga sammanhang och bjuder också på diskussion och analys om hur vi i dag ser på Kekkonen och hans tid.

De regionala sändningarna startar upp dagen varje vardag också under sommarveckorna och nyheter bjuder kanalen självklart på, också under sommaren.

Sommar i Svenskfinland sänds varje vardag kl. 12.03-14. Direktsändningen från våra regionala redaktioner bjuder på sommarstämning, evenemang och samtalsämnen från hela Svenskfinland, i år med längre sändningstid än tidigare.

Sveriges Radios bekanta serier Meny och Stil finns också i år med i sommarutbudet. Meny på måndagar kl. 20.30 och Stil på torsdagar kl. 22.15 med repris söndag, kl. 7.03.

Lasse Mårtenson och OS i Rio

Också under sommaren bjuder Radio Vega på många bekanta program, bland dem dokumentärer, Familjeliv, Naturväktarna och förstås många musikprogram, som t.ex. Fokus på. Serien Mårtenson i dur och moll skildrar Lasse Mårtensons artistliv och sänds fredagar kl.17.10 med repris lördagar 21.05, från den 1 juli.

Det blir självklart också ett digert utbud från sommar-OS i Rio de Janeiro. Varje dag under sommarspelen sänds OS i Rio, efter klockan nio på förmiddagen och på eftermiddagen från 15.03.

Mera regionalt, nyheter och aktualiteter än någonsin tidigare

Då sommaren övergår i höst heter kanalen från torsdagen den 1 september Yle Vega och bjuder både på en hel del nytt innehåll och många bekanta program.

Det regionala utbudet på kanalen stärks betydligt då de regionala sändningarna förlängs och pågår varje vardag ända fram till kl. 12. En helt ny regional sändning blir det på lördag morgon och därmed sänder Yle Vega från hösten regionalt hela sex morgnar i veckan.

Fler dagliga nyhetssändningar blir det också samtidigt som vi inför en andra sändning av både Slaget efter Tolv och Aktuellt 17 på kanalen som därmed erbjuder ett starkare nyhets- och aktualitetsutbud än någonsin tidigare. Samtidigt utvecklas eftermiddagssändningarna till att omfatta ännu mer aktuellt samhällsinnehåll med tyngd, nu också på lördagar.

Javisst! Kaffekvarnen, Fritt fram och Kvanthopp på kanalen också i höst

Omtyckta favoriter som t.ex. Kaffekvarnen, Kvanthopp, Familjeliv och Fritt fram hittar du på kanalen också i fortsättningen medan fredagskvällarnas favorit, Tongåvan, förlängs med en hel timme. Flaggskepp som Månadens dokumentär, Radioteatern och Dokumenterat finns självklart i utbudet också framöver och kommer dessutom att omges av diskussion, debatt och analys kring de innehåll, fenomen och företeelser de lyfter upp.

Från hösten viker kanalen en hel kväll i veckan, på måndagar, för den finlandssvenska musiken och musiklivet, med musik och artister från olika genrer i nya programmet Vår musik. Likaså får den klassiska musiken ännu större utrymme och mer sändningstid på tisdagskvällar i Den klassiska kvällen som omfattar både musikjournalistik, klassiska konserter och lyssnarönskemål tillsammans med välbekanta programledare.

Kulturjournalistik och samtal i nya - och större - förpackningar

Kanalens utbud av kulturjournalistik stärks och kulturinnehåll kommer att utgöra ett betydande element i de nya sändningarna Vega Dag och Vega Kväll som sänds varje vardag. Nya programmet Vega Kultur bjuder i sin tur på renodlat kulturinnehåll på fast tid varje söndag. Likaså utvecklas det musikjournalistiska utbudet i form av nya serier.

Det goda samtalet med eftertanke och djup om livserfarenheter och vägval hörs i nya programmen Vega Söndag och Vega Samtal medan Vega Lördag blir lördagsförmiddagens nya sällskap med betoning på hem och fritid.

Samtidigt som vi firar att det är 90 år sedan Yle inledde radiosändningarna hösten 1926, kan vi fira att det finlandssvenska radioutbudet stärks och utvecklas, då Yle Vega äntrar etern, torsdagen den 1 september.

Jag hoppas att du kommer att lyssna också då.

Kaj Backman, programchef Yle Radio Vega och X3M

Diskussion om artikeln