Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens förbund fick förändringsledare

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 15:28.
Österbottens förbund
Bildtext Varpu Rajaniemi blir förändringsledare för landskapsreformen.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Landskapsstyrelsen beslöt idag att regionalutvecklingsdirektör Varpu Rajaniemi blir förändringsledare för landskapsreformen. Styrelsen godkände även målen för Österbottens landskapsplan 2040.

Rajaniemi befrias från sina uppgifter som regionalutvecklingsdirektör under förberedelserna för landskapsreformen för att kunna koncentrera sig på det nya landskapets verksamhet.

Rajaniemi är redan insatt i landskapsreformen och Mikaela Jussila, kommunikationskoordinator på Österbottens förbund, berättar att tjänsten som förändringsledare behövs eftersom arbetet med landskapsreformen är så tidskrävande.

- Det behövs någon som kan satsa 100 procent.

Niklas Ulfvens, näringslivs- och utvecklingschef, blir vikarierande regionalutvecklingsdirektör.

Jussila säger att arbetet i regionen pågår hur som helst och att allt kommer inte att förändras av landskapsreformen.

- Vi måste både se framåt och på nuet.

Förberedelserna pågår till sommaren 2017 då sote-lagen och landskapslagen träder i kraft.

En konkurrenskraftig region med välmående befolkning och god livsmiljö

Landskapslanen sammanfattas med att Österbotten ska 2040 vara en konkurrenskraftig region med välmående befolkning och god livsmiljö. Målen är uppdelade i mer konkreta delmål där man bland annat nämner en fungerande infrastruktur, klimatanpassning, jämlikhet och samverkan mellan stad, tätort och landsbygd.

Målsättningen är att Österbottens landskapsplan godkänns av landskapsfullmäktige i slutet av år 2018. När planen träder i kraft ersätter den Österbottens landskapsplan 2030 och etapplandskapsplanerna.