Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inget Tour de Helsinki i år

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 15:30.
Huvudklungan i Tour de Helsinki 2011
Bildtext Huvudklungan i Tour de Helsinki år 2011.
Bild: Tour de Helsinki/Kim Öhman

Cykelloppet Tour de Helsinki som löper runt Helsingfors med omnejd har vuxit sig till Finlands största cykelevenemang. I år tar Tour de Helsinki paus, meddelar arrangörerna som beklagar det sena beskedet.

Tour de Helsinki kommer inte att ordnas i år, berättar Olli Heikurinen på företaget Velocitor Oy som har arrangerat evenemanget.

En av orsakerna är att Tuomas Pernu som har hållit i trådarna för evenemanget har flyttat utomlands och inte har kunnat delta i arrangemangen i år.

- Velocitor har förhandlat med andra aktörer som eventuellt kunde ha tagit över Tour de Helsinki i år, men de förhandlingarna har inte gett resultat, säger Heikurinen.

Start i Tour de Helsinki år 2012.
Bildtext Start i Tour de Helsinki år 2012.
Bild: Tour de Helsinki/Leila Oksa

Ett mindre evenemang kan ordnas

Kärntruppen bakom arrangemangen har varit Tuomas Pernu, Olli Heikurinen och Tuomas Turunen på Velocitor. Sammanlagt har långt över hundra personer hjälpt till med trafikstyrning, matutdelning och dylikt under loppen.

Heikurinen säger att frivilliga eventuellt kommer att ordna ett betydligt mindre cykelevenemang i stället för Tour de Helsinki i år.

Sent besked om att Tour de Helsinki inte blir av

Heikurinen säger att det slutliga beslutet om att inte ordna cykelloppet fattades förra veckan. Han beklagar samtidigt att beskedet kommer så sent.

På sociala medier har det redan förekommit en del spekulation och förundran över bristen på information om årets Tour de Helsinki.

I skrivande stund har Tour de Helsinkis webbsida och konton på sociala medier inte uppdaterats med informationen om att evenemanget inte ordnas i år, men Heikuirinen säger att information är på kommande.

Tour de Helsinki har cyklats i slutet av augusti eller början av september och har samlat över 2 000 deltagare de senaste åren.

Olycka inte orsak till att cykelloppet tar paus

I fjol inträffade en allvarlig olycka i Tour de Helsinki då flera cyklister körde i klunga. En kvinnlig cyklist skadade sig så illa att hon föll i koma.

Enligt Olli Heikurinen finns det inte ett direkt samband mellan olyckan i fjol och att cykelloppet tar paus i år.

Han beskriver olyckan som ytterst beklaglig och säger att den leder till att man noggrannt ser över säkerheten nästa gång loppet ordnas.

Målgång på Velodromen i Tour de Helsinki 2012.
Bildtext Målgång i Tour de Helsinki år 2012
Bild: Tour de Helsinki/Leila Oksa

Arrangörerna tar sikte på år 2017

Velocitor siktar på att Tour de Helsinki ska ordnas igen nästa år. Tour de Helsinki som firade tioårsjubileum i fjol har vuxit sig till landets största cykelevenemang.

Det 140 km långa cykelloppet har samlat såväl amatörer som tävlingscyklister. Tour de Helsinki-rutten går "från Olympiavelodromen till Olympiavelodromen" enligt sloganen.

Från starten i Velodromen i Kottby i Helsingfors har loppet gått över Esbo, Nurmijärvi, Tusby, Hyvinge, Mäntsälä, Sibbo och Vanda och tillbaka till Velodromen.

Diskussion om artikeln