Genusforskaren: Lättare för kvinnor som inte sticker ut att nå toppen
SFP-basen Anna-Maja Henriksson spräckte inte glastaket en gång för alla, konstaterar genusforskaren Martina Reuter. Hon får medhåll av Henrikssons medtävlare i ordförandevalet, Ida Schauman, som konstaterar att grundstrukturerna som hindrar kvinnor från att nå toppen fortfarande finns kvar.
SFP:s Anna-Maja Henriksson sa att hon spräckte "glastaket" då hon valdes till partiordförande. Henriksson anser att det finns ett osynligt tak i politiken som hindrar kvinnorna från att nå den absoluta toppen i politiken.
- Valet av Anna-Maja Henriksson var ett historiskt val, men grundstrukturerna som hindrar kvinnor från att ta sig fram i politiken finns kvar, säger SU-ordföranden Ida Schauman.
Politiska kabinettena är en väldigt manlig värld
Det handlar helt enkelt om att vara med där besluten bereds. Tage Lindberg som var förra SDP-ledaren Jutta Urpilainens kampanjchef konstaterar att de politiska kabinettena är en väldigt manlig värld.
- Bland de socialdemokratiska specialmedarbetarna är en klar majoritet män, säger Lindberg. För att klara sig i politiken måste man ha skinn på näsan och om man inte har det så är politiken inte är rätt plats för en. Oavsett om man är man eller kvinna.
Ministrarnas specialmedarbetare blir ofta själva ministrar så småningom och specialmedarbetarskapet ses av många som en väg in i politikens innersta kärna.
Ida Schauman kommer att ha ett lika hårt jobb att spräcka glastaket i framtiden.
― Martina Reuter, historiker
Formellt har kvinnor haft makt i Finland länge i förhållande till många andra länder.
- Skillnaden mellan formell och reell makt är nyckeln till den här diskussionen, säger Ida Schauman. Var fattas besluten på riktigt? Besluten fattas formellt av riksdagen, men om man inte kommer in i maktens innersta kärna så blir man inte minister och är inte med där besluten fattas på riktigt.
"Rehn, Thors och Biaudet stack ut"
SFP-basen Henriksson spräckte inte glastaket en gång för alla, konstaterar genusforskaren Martina Reuter. Också de kvinnor som kommer efter Henriksson kommer att få en tuff match.
- Ida Schauman kommer att ha ett lika hårt jobb att spräcka glastaket i framtiden. Det går inte att spräcka glastaket på ett sådant sätt att det blir lättare för andra kvinnor att komma efter.
För att klara sig i politiken måste man ha skinn på näsan och om man inte har det så är politiken inte är rätt plats för en. Oavsett om man är man eller kvinna.
― Tage Lindberg, Jutta Urpilanens tidigare kampanjchef
Det har funnits många tongivande kvinnor inom SFP. Men Reuter hittar ett gemensamt drag för många av dem. De har stuckit ut.
- Elisabeth Rehn kom in i politiken som kvinnan från höger, Eva Biaudet har varit kvinnan från vänster och Astrid Thors var mera akademisk än många andra politiker. Det är lättare för kvinnor som inte sticker ut att nå den absoluta toppen, säger Reuter. Här kan jag dra en parallell till Jutta Urpilainen som inte heller stack ut. Det är lättare för den sortens kvinnor att nå toppen.
- En partiordförande ska vara nån som förenar, säger Ida Schauman, och det leder till att den som blir vald till partiordförande måste vara ganska neutral. Det här är avgörande oavsett om du är man eller kvinna.
Om man inte kommer in i maktens innersta kärna så blir man inte minister och är inte med där besluten fattas på riktigt.
― Ida Schauman, SU-ordförande
Vad det är som hindrar kvinnor från att nå den absoluta politiska toppen diskuterades i Slaget efter tolv och här kan du höra den diskussionen.