Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Sabine Forsblom: Vårt trasiga Europa

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2016 14:27.
Sabine Forsblom
Bildtext Sabine Forsblom sommarpratar om världsläget
Bild: privat

- Egentligen känner jag att jag inte vill tala om världsläget, att jag för första gången sedan jag var liten och rädd för atombomben, på riktigt är rädd igen.

Så inleder författaren Sabine Forsblom sitt sommarprat som handlar om ett söndervittrande Europa. Hon tar lyssnaren med sig från barndomsgården i Lappträsk till Vietnam, till Aleppo, till Grekland. Forsblom berättar om människor hon träffat då hon jobbat som lärare i svenska för invandrare, men hon bjuder också på personliga anekdoter och en känsla av vanmakt och vrede.

- J’accuse. Jag anklagar. Jag anklagar er som dödar. Barn, kvinnor, män, unga gamla, muslimer, kristna, hinduer, buddhister.

Ondskan i oss

Forsblom talar också om sociala experiment.

- Ju rikare vi är desto mindre benägna är vi att hjälpa andra. Ju rikare vi är desto mer sjunker vår empati och medmänsklighet till förmån för själviskhet och självberättigande.

Det här har bland annat biträdande professorn Paul K. Piff vid University of California kunnat påvisa genom ett experiment där personer med olika samhällsbakgrund, ålder och kön fick spela Monopol med varandra. Den ena av spelarna fick betydligt mer pengar än den andra när spelet började. De var aggressivare. Mer överlägsna och åt också mer av de potatischips som lagts fram. Efteråt förklarade de att de vunnit på grund av sitt ekonomiska sinne.

Ett annat experiment som Forsblom talar om är Milgrams lydnadsexperiment från 1961. Där skulle försökspersonerna dela ut elektriska stötar till en elev som skulle lära sig. Om eleven svarade fel skulle dosen ökas. Stötarna var naturligtvis fiktiva och eleverna som försökspersonerna inte kunde se, var skådespelare, men 65% av försökspersonerna gav eleverna den högsta och dödliga dosen 450 volt.

- Ondskan finns inte som en självklarhet, vi kallar på den genom våra handlingar.

Barnets rädsla

I Forsbloms sommarprat finns en vilja att förstå vad som händer när en människa vänder en annan människa ryggen. Andra människor. Och samtidigt en stor sorg över allt det som redan hänt och hela tiden sker.

- Min rädsla för vad som händer i världen just nu är barnets rädsla för det oförklarliga våldet. Jag pratar ofta med en av mina vänninnor om det. Hon känner lika som jag.

Forsblom talar om makt och ondska, om sociala experiment och om krig - flera olika. Men kanske finns här också en strimma hopp?

Sommarpratet accompanjeras av musik från olika filmer som handlar om Vietnamkriget. Du kan också ladda ner en musikfri podcast.

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016

Sabine Forsblom 2016

28:20

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln