Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Johan Tollgerdt: Jag var den första nordiska journalisten på plats

Från 2016
Uppdaterad 15.08.2016 16:43.
Johan Tollgert
Bildtext Frilansjournalisten Johan Tollgerdts finska rötter är fortfarande dunkla för honom själv.
Bild: Muhamed Ferhatovic

- Jag ringer familj och vänner. Mår ni bra? De som inte svarar gör mig orolig.

Frilansjournalisten Johan Tollgerdts sommarprat börjar utanför konserthallen Bataclan i Paris, natten mot den fjortonde november i fjol.

Gisslandramat är fortfarande inte överstökat och Tollgerdt är den första nordiska journalisten på plats. Han har bott i samma kvarter sedan år 1987 och har lyckats ta sig innanför avspärrningarna.

Några timmar tidigare har det exploderat nära Stade de France, där Fotbolls-EM spelades ännu denna vecka. Flera tiotals polisbilars blåljus blinkar oavbrutet i de centrala stadsdelarna.

Uppåt ett hundratal ambulanser står parkerade på Boulevard de Beaumarchais. Brandmän och sjukvårdspersonal skjutsar bårar med skadade och avlidna människor. Allt är väldigt tyst.

- Oavbrutet har jag radiorapporter för flera länder. Finland som ligger så långt borta, blir, tack vare etern mycket nära.

Frankofilen med finska rötter

Johan Tollgerdt flyttade till Paris när han var tjugo år gammal år 1979. Det var kärleken till det franska som drog. Musiken och kulturen. Men det var inte lätt för en utomstående att smälta in där då. Många var de fördomar och hånskratt han fick tackla.

Han är född och uppvuxen i Mölndal, som då var en fattig arbetarförstad till Göteborg, men Tollgerdt har också finska rötter. Dem fick han veta om först då han fyllt 18 och hans pappa tog in honom på ett rum och avslöjade: Vi kommer från Karelen och vår släkt är omnämnd i Fänrik Ståhls Sägner.

- Det var fortfarande det kalla kriget när pappa och jag satt där i rummet och talade. Och staden där släkten levt i flera sekel, den var på den här tiden mycket svår att få lov att besöka.

Johan Tollgerdt sommarpratar i Radio Vega 10.03 och 18.03

I musikväg blir det givetvis en hel del franskt i Tollgerdts sommarprat. Ladda ner en musikfri podcastversion om du vill lyssna bara på pratet.

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016

Johan Tollgerdt 2016

31:09

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln