Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Spännande med ung, oprövad borgmästare från ett populistparti"

Från 2016
Uppdaterad 20.06.2016 19:11.
Virginia Raggi håller presskonferens efter sin seger i borgmästarvalet i Rom
Bildtext Virginia Raggi håller presskonferens efter sin seger i borgmästarvalet i Rom
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Rom fick i går sin första kvinnliga borgmästare någonsin då 3 7-åriga Virginia Raggi från populistpartiet Femstjärnerörelsen valdesmed två tredjedelar av rösterna. Det populistiska partiet ser nu ut att etablera sig som Italiens främsta oppositionsparti.

Vi frågade diplomaten och tidigare ambassadören i Italien, Alec Aalto, hur stort det är att Rom, den eviga staden, får en kvinnlig borgmästare från ett populistiskt antietablissemang-parti?

Alec Aalto
Bildtext Alec Aalto
Bild: Yle / Johannes Tabermann

- Det är fråga om vad som är mera omvälvande: Att det är en kvinna - vilket är en prestation, och att det är en ung kvinna och en i administrativa sammanhang helt oprövad kvinna - men också att Femstjärnerörelsen inte bara är ett oppositionsparti utan ett utpräglat protestparti, ett populistparti. Det gör det ännu mera spännande.

Varför tror du då att tiden var mogen för Rom att välja en sådan borgmästare?

Man tror inte att de gamla partierna klarar av att bekämpa korruptionen

― Alec Aalto

- Man är så trött på de många partier som har dominerat kommunalpolitiken i Rom och i de flesta andra städer också. Man tror helt enkelt inte att de gamla partierna mera klarar av att bekämpa korruptionen och få saker och ting att fungera.

Det gick bra för Femstjärnerörelsen på många håll i Italien och det talas redan om en ny politisk era, men det har ju främst utmärkt sig som ett missnöjesparti?

- Det har säkert politiska följder. Om man ser på de här resultaten ska man också komma ihåg att Berlusconi och hans parti, och proteströrelsen Lega Nord i norr, blev ganska marginaliserade. Femstjärnerörelsen är inte främlingsfientlig alls på samma sätt som Lega Nord, och Femstjärnerörelsen är ganska allmänitaliensk. Den har baser lite överallt.

- Nu ska det sägas att min personliga åsikt är att Femstjärnepartiet kan ha en mycket uppfriskande verkan på kommunalpolitiken eftersom det åtminstone kan försöka spränga de gamla ganska korrumperade system som står bakom de etablerade politiska partierna.

- Däremot tror jag mindre på protestpartiet och deras ledare Beppe Grillo som ett statsbärande parti eftersom det är lätt att vara emot nästan allting, inklusive EU och mycket annat. Men jag har inte nu sett något koherent program och det räcker inte att man säger att man i alla frågor ska ordna folkomröstningar och fråga väljarna direkt.

Om två år hålls parlamentsval i Italien. Hur tror du att de klarar sig i det valet?

- Före parlamentsvalet kommer en viktig sak och det är att den nuvarande regeringen och premiärminister Matteo Renzi har drivit ett projekt som gäller en helt ny statsförfattning, och det kommer att ordnas en folkomröstning om den i höst.

Om Renzi förlorar omröstning om en ny statsförfattning kommer allt att flyta

― Alec Aalto

- Det tror jag att kan vara lika viktigt som något parlamentsval. Om Renzi förlorar den omröstningen då tror jag att allt är ute och flyter och det är väldigt svårt att se var Italien sedan ska hitta en trovärdig ledning.

Kan då Femstjärnerörelsens framgångar sätta käppar i hjulen för Renzi planer?

- Jag tror att partiet motsätter sig den här nya konstitutionen och det är väldigt många som vill bli av med Renzi och som kommer att rösta emot bara för att fälla regeringen. Det är ofta så i Italien att det är viktigare med kortsiktiga politiska framgångar än att försöka driva några långsiktiga projekt för landets bästa.

Virginia Raggi och Femstjärnerörelsen har gått ut med att de ska stävja korruption och arbeta mot den etablerade makteliten i Italien, och det hoppas säkert många italienare på. Hur ser du på möjligheterna att de verkligen lyckas med det här?

- Det är naturligtvis ett jättejobb i en stad som Rom där du dels har en ganska korrumperad kommunalförvaltning och maffiaintressen på olika håll. Där kan Raggi ha den fördelen att hon inte har någon att tacka för då hon valdes till borgmästare. Det är inte etablerade maktstrukturer som hon måste vara tacksam mot.

Jobbigt att rensa ut kriminella element

― Alec Aalto

- En annan sak är hur hon på några år ska få administrationen med om det här. Hon kommer att försöka sätta in sina egna rådgivare på viktiga ställen men det är ändå så att säga väldigt jobbigt att få en administration att tänka om och fungera och rensa ut kriminella element.

Är det en utopi att tänka sig ett korruptionsfritt Italien?

- Det är säkert en utopi - åtminstone under vår livstid - men det är klart att det kan gå i rätt riktning eller fel riktning. Det som tyder på fel riktning är det att de olika maffiarörelserna har brett ut sig norrut från sina traditionell fästen i söder. Men det finns också tecken på att många partier - inte bara Femstjärnerörelsen - är ärligt och uppriktigt intresserade av att få en annorlunda politisk kultur till stånd.

Diskussion om artikeln