Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cyklister ordnar gatuockupation i Böle i Helsingfors

Från 2016
Stor byggarbetsplats i Mellersta Böle
Bildtext Cyklister och fotgängare är besvikna på stadens sätt att arrangera lättrafiken i samband med de enorma byggprojekten i Mellersta Böle.
Bild: Yle/ Karin Filén

På tisdag stoppar cyklister och fotgängare biltrafiken på Bangårdsvägen i Böle i Helsingfors. De protesterar mot de tillfälliga trafikarrangemangen som anses farliga.

De enorma byggprojekten som pågår vid Böle järnvägsstation ställer till det för lättrafiken i området. Användarna anser att de tillfälliga arrangemangen är både krångliga och farliga för lättrafiken.

Trots mängder av negativ respons från användarna har staden, enligt Helsingfors cykelförening, HePo, inte gjort något för att förbättra situationen.

Cykelföreningen ordnar därför en gatuockupation på Bangårdsvägen på tisdag mellan klockan 16 och 18. I ockupationen deltar också fotgängare.

"Små justeringar - inga förbättringar"

De största förändringarna i områdets lättrafikleder gjordes i april och staden har lovat förbättra cyklisternas och fotgängarnas situation i efterhand. Enligt HePo har staden gjort små justeringar sedan april, men cykelföreningen anser inte att de har förbättrat situationen.

Den lätta trafiken påverkas av specialarrangemangen i tre år framöver.

Enligt cykelföreningens styrelsemedlem Tapio Keihänen är den enda lösningen på problemen att omvandla en del av bilarnas körbana till en lättrafikled.

Det här är inte första gången Helsingforscyklisterna ordnar en protest i samband med byggprojekten i Mellersta Böle. I mitten av april ordnade de en så kallad kritisk cykelutflykt som stoppade trafiken på Bangårdsvägen.

Diskussion om artikeln