Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Turisterna i Borgå saknar tillgång till fri wifi

Från 2016
turister i Borgå
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Uppkopplade smarttelefoner, pekplattor och kameror gör livet som turist enklare och roligare. Planer på fritt och öppet wifi har inte förverkligats i Borgå.

Jerry Hamilton, hemma från Kansas, står på Rådhustorget i Gamla stan i Borgå och fotograferar med sin pekplatta. Det blir många bilder på de vackra husen runt torget. Han skulle helst genast lägga upp fotografierna på sociala medier. Om han kunde.

- Som turist behöver jag trådlös internetanslutning till en hel del, säger Hamilton. Från att sätt upp bilder på nätet till att söka efter nyttig information om restauranger och butiker.

turist i borgå
Bildtext Jerry Hamilton kollar upp allt från butiker till sedvärdheter med sin pekplatta.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Ett försök med smarttelefonen visar på en handfull trådlösa anslutningar vid Rådhustorget. De är alla låsta med lösenord.

- Fri tillgång till wifi skulle verkligen vara en fin sak för alla som besöker Borgå. Wifi är turistens bästa vän. Nu måste man tydligen vara kund för någonstans för att komma in på nätet.

En kort promenad med telefonen längs med Ågatan och Mellangatan visar att många butiker och matställen har trådlösa nätverk i bruk. Allt som allt minst ett 20-tal, men de är alla låsta med lösenord.

mobiltelfon
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Dagligen har vi matgäster som frågar efter wifi, säger Anna Juustovaara, från restaurang Hanna-Maria i gamla stan. Det klart vi hjälper våra kunder att kolla sin Facebook eller sin e-post.

Också Hanna-Maria skyddar sin anslutning med ett lösenord.

För de tusentals turister som dagligen besöker Borgå finns det alltså ett lapptäcke av olika trådlösa anslutningar, som i de flesta fall kräver ett lösenord. Det hela kunde vara smidigare.

turister i Borgå
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Borgå stads turismmarknadsföring har redan för några år sedan utrett möjligheten med gratis trådlöst internet i Gamla stan. Motsvarande tjänst, så kallade hotspots, finns bland annat i Helsingfors för både invånare och turister.

- Då föll det hela bland annat på svårigheten med att få fästa antenner och teknik på de skyddade husen i Gamla stan, säger marknadsföringsplanerare Hanna Palo.

Nu när tekniken har utvecklats kunde ett nytt försök säkert göras bara någon tog tag i frågan.

- Fri nätförbindelse åt turisterna skulle förstås vara en bra service, men vem det är som kunde upprätthålla den vet jag inte. Kanske köpmannaföreningen i Gamla stan?

Själv erbjuder Bortgå stad gratis wifi vid turistinformationen vid Mannerheimgatans bro. Också den förstås spärrad med ett lösenord.

mobiltelfon
Bild: Yle/Mikael Kokkola