Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskland skyhög favorit mot tappert Nordirland

Från 2016
Uppdaterad 21.06.2016 18:15.
Programmet är inte längre tillgängligt

En match mellan de regerande världsmästarna Tyskland och de tappra debutanterna Nordirland kan väl bara sluta på ett sätt. Väl?

Nordirland - Tyskland

Grupp C, Parc de Princes, Paris, kl. 19.00
Matchen sänds i TV2 och på Yle Arenan och refereras på svenska av Antti Koivukangas.

The story so far

Ukraina är det enda laget i gruppen som underpresterat klart. Nordirland kämpade tappert i sin öppningsmatch mot Polen men föll med 0-1.

I den andra drabbningen mot ukrainarna krigade laget sig till en 2-0 seger i usla väderförhållanden och tände hoppet om avancemang.

Gareth McAuley gjorde 1-0 för Nordirland mot Ukraina.
Bildtext McAuley nickade in 1-0 mot Ukraina.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Laget som mirakulöst nog tog sig till EM-slutspelet är plötsligt bara 90 minuter ifrån ett avancemang till åttondelsfinalerna.

Allt annat än just det, avancemang till åttondelsfinalerna, skulle stavas katastrof för de regerande världsmästarna.

Skhrodan Mustafis och Bastian Schweinsteigers mål i premiären gav tre viktiga poäng, men det mållösa resultatet mot Polen lämnade en del frågetecken kring den tyska offensiven och dess tillkortakommanden.

Lag P W D L + / – P
Tyskland 2 1 1 0 2-0 4
Polen 2 1 1 0 1-0 4
Nordirland 2 1 0 1 2-1 3
Ukraina 2 0 0 2 0-4 0

Inför den sista gruppspelsmatchen toppar Tyskland och vinner gruppen vid seger. Oavgjort räcker för avancemang och kan även räcka till för seger i gruppen så länge Polen inte slår Ukraina.

Nordirland behöver poäng för att vara säkra på avancemang från gruppen, antingen som etta, tvåa eller trea i gruppen.

Allt att spela för med andra ord.

Inbördesmöten

Gräver man tillräckligt långt tillbaka i historien finner man belägg för att Nordirland kan rå på Tyskland, men det är inget snack om vem som får axla favoritskapet i Paris på tisdagskvällen.

Det enda mötet lagen emellan under 2000-talet vann Tyskland komfortabelt.

Vänskapsmatchen i Belfast sommaren 2005 vann tyskarna med 4-1 i en match där Michael Ballack gjorde två mål och Bastian Schweinsteiger och Lukas Podolski hoppade in i paus medan Chris Baird och Steven Davis medverkade för Nordirland.

Nordirland har lyckats slå Tyskland två gånger, Västtyskland då i praktiken. I EM-kvalet inför Frankrikes förra EM 1984 vann Nordirland både hemma och borta, men trots segrarna gick västtyskarna vidare till EM på målskillnad.

Det Tyskland som föll hemma mot Nordirland 1983.
Bildtext Tysklands lag 1983, som föll hemma med 0-1.
Bild: imago/Sportfoto Rudel/ All Over Press

(Tysklands lag: Norbert Meier, Lothar Matthäus, Karlheinz Förster, Wolfgang Dremmler, Wolfgang Rolff, Ulrich Stielike, Klaus Augenthaler, Herbert Waas,​ Hans-Peter Briegel, Harald Toni Schumacher, Karl-Heinz Rummenigge)

En gång har man drabbat samman i ett mästerskap också, sommaren 1958 i Sverige vid VM och den gången slutade matchen i Malmö 2-2.

Med andra ord finns det ingenting vettigt att hämta ur historien mellan dessa två lag. Men intresseklubben har flitigt fört anteckningar.

Möjliga öppningselvor

Nordirland gjorde vissa taktiska förändringar från förlusten mot Polen till segern mot Ukraina och torde spela vidare med den vinnande formationen. Michael O'Neill gjorde fem förändringar från match ett till match två och pressen hemma i Belfast skrapar sig i huvudet inför matchen mot Tyskland.

Nordirland mot Polen.
Nordirland mot Ukraina.
Jämförelse av två bilder: Finn Fem Fel - till vänster elvan mot Polen, till höger den mot Ukraina.
Bilder: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press (vänster), imago/BPI/ All Over Press (höger)

Om O´Neill lever enligt devisen att inte ändra på ett vinnande koncept betyder det i sådana fall att kvalskyttekungen Kyle Lafferty fortsätter nöta bänk.

Nordirland (4-5-1)
McGovern - J. Evans, McAuley, Cathcart, Hughes - Dallas, Norwood, Davis, C. Evans, Ward - Washington

För Joachim Löw skapar anfallsspelet fortfarande huvudbry. Skall han låta Götze fortsätta på topp eller satsa på en mer uppenbar spets i form av Mario Gomez?

Vill Löw ta det säkra före det osäkra kan någon (eller alla) ur trion Sami Khedira, Jerome Boateng och Mesut Özil vila på grund av varningar.

Tyskland (4-2-3-1)
Neuer - Hector, Hummels, Mustafi, Höwedes - Schweinsteiger, Kroos - Draxler, Özil, Müller - Gomez

Referentens tips

Någonstans kommer gränsen för mirakel emot och i Nordirlands fall är det på måndagskvällen i Paris med ett välorganiserat världsmästarlag på andra sidan planen. Spelare för spelare är nivåskillnaden för stor för att kompenseras med hjärta och iver.

Som Mats Hummels säger, nu lossnar det. Tyskland får fart på målskyttet och vinner odramatiskt men klart, 2-0.