Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns vatten har för stora skulder

Från 2016
Kimitoöns vatten
Bildtext Kimitoöns vatten har investerat kraftigt under de senaste åren. Verksamhetsområdet har också vuxit men andelen kunder har inte vuxit i den takt den borde. Kimitoöns kommunfullmäktige vill att Kimitoöns vatten redogör för situationen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Kimitoöns vatten har för stora skulder och alltför få kunder. Det anser Kimitoöns revisionsnämnd.

Ordförande för nämnden, Yngve Engblom redogjorde på måndagens kommunfullmäktigemöte för revisionsnämndens utvärderingsberättelse för år 2015.

I utvärderingsberättelsen ingår affärsverket Kimitoöns vatten. Yngve Engblom förklarar att Kimitoöns vatten investerat väldigt mycket samtidigt som anslutningarna till kommunaltekniken inte skett i den takt man planerat.

Det innebär att affärsverkets intäkter inte räcker för att i tillräckligt snabb takt amortera på de lån man varit tvungna att ta.

Kimitoöns vatten har lån för sammanlagt 10 miljoner euro varav 3 miljoner är lån av Kimitoöns kommun.

Enligt Engblom är det problematiskt att Kimitoöns vattens verksamhetsområde är så stort och att anslutningarna i förhållande till områdets storlek är så få.

- Enligt lagen kan man tvinga människor att ansluta sig men jag är ingen anhängare av piska. Man måste försöka komma överens med folk och skapa en sådan service som människor vill köpa, säger Yngve Engblom.

Kimitoöns vatten konstaterar i sin egen analys av året att sjutton fastigheter under året anslöts till kommunalteknik. ”Antalet kunde ha varit betydligt större. Hundratals fastigheter har överförts till kommunens miljötillsyn för myndighetsåtgärder. Men tyvärr har där inte hänt något på ett drygt halvt år, ingen kontakt har tagits med fastighetsägarna från deras sida och ingen har anslutit sig”.

Revisionsnämnden vill nu att Kimitoön gör en noggrannare analys då det gäller målsättningen att få fler att ansluta sig till vatten- och avloppsnätet. Analysen ska presenteras för fullmäktige.

Diskussion om artikeln