Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten röstade ner skärpta vapenlagar

Från 2016
Uppdaterad 21.06.2016 06:51.
En rad automatvapen på ett bord inför en skytteträff i Arizona, USA
Bildtext Automatvapen inför en skytteträff i Arizona i oktober 2012.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Den amerikanska senaten förkastade på måndagen fyra lagförslag som skulle ha skärpt USA:s vapenlagar. Två av förslagen gick ut på hindra misstänkta terrorister från att köpa vapen.

Massakern för en dryg vecka sedan i Orlando lade press på lagstiftarna i den amerikanska kongressen att fatta beslut som skulle skärpa vapenlagarna.

En färsk undersökning visar att 71 procent av amerikanerna vill se åtminstone måttfulla förändringar av de amerikanska vapenlagarna, men vapenlobbyn NRA:s politiska makt är stor. Inte ens ett moderat förslag om att hindra försäljningen av vapen till misstänkta terrorister fick en majoritet av senatorerna bakom sig.

Partierna i luven på varandra

Republikanerna hävdade att de lagförslag som demokraterna hade presenterat var för restriktiva och att de skulle ha kränkt amerikanernas grundlagsenliga rätt att bära vapen.

Demokraterna kontrade med att säga att republikanernas propositioner var intetsägande och man anklagade republikanerna för att gå i NRA:s ledband.

- Vad skall jag säga till Orlandos invånare, som försöker återhämta sig. Tyvärr måste jag säga till dem att NRA vann igen, konstaterade Floridas demokratiska senator Bill Nelson efter att partiets lagförslag om hårdare bakgrundskontroller avvisades med rösterna 47-53.

Debatten lär fortsätta

Såväl demokraterna som republikanerna lade fram två lagförslag på måndagen, men inget av dem var särdeles nära att samla de 60 ja-röster, som skulle ha fört ett förslag vidare till representanthuset.

Förslaget skulle sannolikt ha strandat där, eftersom republikanerna har en förhållandevis stor majoritet i representanthuset.

Vapenlagarna kommer att vara föremål för debatt på hösten inför presidentvalet den 8 november. Demokratiska partiets sannolika kandidat Hillary Clinton stöder tanken om striktare vapenlagar, medan republikanen Donald Trump har varit redo att diskutera saken med NRA.

Trump hotades till livet

Orelaterat till vapenlagsdebatten så utsattes Trump i samband med ett valmöte i lördags i Las Vegas för en farlig situation, som involverade vapen.

En 20-årig brittisk man försökte stjäla en pistol av en polis med avsikten att ta livet av Trump. Enligt domstolshandlingar hade mannen planerat att döda Trump i ungefär ett år och att han hade räknat med att han kort därefter själv skulle ha dödats av poliserna.

Diskussion om artikeln