Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ung britt ville skjuta Trump

Från 2016
En ung man som ville skjuta Trump grips - Spela upp på Arenan

En 20-årig brittisk medborgare greps under veckoslutet när republikanernas presidentaspirant Donald Trump höll valmöte i Las Vegas. Under nattens häktningsförhandlingar framkom att han ville mörda Trump.

Enligt domaren vid en federal domstol i Nevada utgör Michael Steven Sandford en potentiell fara för allmänheten och det finns risk för att han försöker fly. Därför kan han inte friges mot borgen.

Under Trumps valmöte på ett kasino i Las Vegas på lördagen inträffade en incident där en ung man leddes bort av polisen, men då förstod inte publiken vad som hade hänt.

I domstolen framgick att mannen, det vill säga Sandford, hade försökt ta en pistol ur en polismans hölster, men att han övermannades snabbt av polisen och greps.

Sandford riskerar nu mer än tio års fängelse för sitt "våldsdåd".

Försökte lära sig skjuta på en skjutbana samma dag

Sandford bar fotbojor i rättssalen och enligt nyhetsbyrån AP såg han ut att skaka av nervositet.

Han har sagt i förhör att han befunnit sig i USA i ett och ett halvt år och tänkt på att döda Trump i ungefär ett års tid.

Han planerade att skjuta Trump med ett eller två skott och räknade med att han därefter skulle dödas av poliser som övervakade valmötet.

Tidigare under dagen hade Sandford varit på en skjutbana för att lära sig skjuta eftersom han aldrig avfyrat ett vapen tidigare.

Den offentliga försvararen Heather Fraley sade att Sandford bor i sin bil, saknar jobb och befinner sig illegalt i USA, eftersom hans visum redan gått ut.

Enligt Fraley har Sandford inte diagnostiserats med någon psykisk sjukdom, men lider av autism och har tidigare försökt ta livet av sig.

Diskussion om artikeln