Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas stadsfullmäktige bantas ner från 67 till 59 ledamöter

Från 2016
Uppdaterad 21.06.2016 10:49.
Per Hellman (SDP) i talarstolen under Vasa stadsfullmäktiges budgetbehandling för 2016.
Bildtext Vasa stadsfulllmäktige (arkivbild)
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Efter kommunalvalet nästa år kommer Vasa stad att ha 59 fullmäktigeledamöter. Det beslöt stadsfullmäktige på sitt möte på måndagen.

Minimiantalet för en stad av Vasas storlek är 51 ledamöter. I dagsläget har Vasa 67 ledamöter i och med att sammanslagningen med Lillkyro gav 16 ledamöter till. Före sammanslagningen hade Vasas fullmäktige 51 ledamöter.

- Det är ju oklart hur det blir med alla reformer, men mycket tyder ju på att en stor del av budgeten försvinner i det stora social- och hälsovårdsområdet. De som talade för 51 ansåg att det räcker och de som talade för 59 ville bredda fullmäktige lite. Jag förstår båda argumenten, säger fullmäktiges ordförande Joakim Strand (SFP).

Efter diskussion röstade fullmäktige för att gå in för 59 ledamöter, omröstningen slutade 39-28.

Fem nämnder

Stadens beslutsfattande ska grunda sig på fem stora nämnder. Tanken med reformen är att få till stånd ett effektivare beslutsfattande där politikerna ska dra upp strategier.

- Jag tror att nämndernas arbete kan bli mer fokuserat. Tanken är inte heller att fullmäktigeledamöterna eller nämndmedlemmarna ska hålla på med allt för små detaljfrågor, säger Strand.

Uppdaterad 21.6.2016 klockan 10:49.