Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tv-aktuella Stellan Skarsgård smälter in överallt

Från 2016
Uppdaterad 03.07.2016 11:08.
Stellan Skarsgård poserar i en nedlagd hamn.
Bildtext Med blicken riktad mot nya utmaningar. Den svenske skådespelaren Stellan Skarsgård tvekar inte när det gäller att varva mainstream med smalare produktioner. Här i samband med den norska thrillern "Insomnia" (1997).
Bild: Nordic Screen Production AS and Norsk Film AS

Stellan Skarsgård (född 1951) är en fascinerande skådespelare. Oerhört produktiv, verksam i många länder och alltid beredd att varva mainstream med konstfilm. Vem annan gör Melancholia och Thor under samma år, med samma inlevelse?

Det tar på att gå igenom Stellan Skarsgårds filmlista. Sedan genombrottet i tv-serien Bombi, Bitt och jag (1968) dyker hans namn upp i samband med 132 olika produktioner. Visst finns här några kortfilmer och enstaka tv-serier – men huvudsakligen handlar det om långfilmer.

Långfilmer man känner igen.

Varats olidliga lätthet(1988), Breaking the Waves(1996), Good Will Hunting(1997),Dogville(2003)Mamma Mia(2008), Änglar och demoner(2009), Avengers:Age of Ultron (2015)...

Listan är snudd på oändlig.

Och även om han blivit ett känt namn även i Hollywood så fortsätter han att satsa mycket energi på filmer med mindre budget men större konstnärlig frihet.

Stora roller - och små

Skarsgård har aldrig dragit sig för att axla både krävande huvudroller och små biroller. I intervjuer har han påpekat att det är teaterbakgrundens mångfald av roller som gör att han gärna växlar mellan olika karaktärer.

Annars skulle jobbet bli tråkigt, statiskt.

Och antagligen är det just denna rörlighet som gör att man som åskådare sällan drabbas av den där "åh, nej - inte han nu igen"-känslan som vilar över många andra produktiva skådespelare - sådana som tenderar att fastna i ett fack.

Inte heller är det möjligt att tala om "en typisk Skarsgård"-film. Det finns inget typiskt över vare sig hans val eller hans sätt att tackla en gestalt. Han kan var sympatisk, osympatisk, macho, känslig, osäker, smart, klumpig eller smidig. Ta mycket utrymme eller bara stöda en annan karaktär.

Allt beroende på rollen.

Sommarens klassiska roller

När Yle Fem nu kör tre av Skarsgårds tidiga verk har valet fallit på filmer vars huvudrollskaraktärerna är skarpt utmejslade.

I Hans Alfredsons laddade 1930-talsdrama Den enfaldige mördaren (1982) spelar Skarsgård en harmynt man som av byborna betraktas som lätt efterbliven. Länge hunsas han innan han en dag får nog och utkräver hämnd.

Stellan Skarsgård går till anfall med ett tillhygge.
Bild: Svensk Filmindustri

Innehållsmässigt skildrar filmen klassamhällets brutalaste sidor i kombination med föraktet för den som avviker från mängden, för den som befinner sig i en utsatt position. Oberoende av om denna manifesteras i form av fattigdom, lyten eller politiskt oliktänkande.

Visuellt är helheten en stilmässig blandning av realism och symboliskt laddade inslag som ter sig snudd på burleska. Det är lätt att förstå att en entusiastisk Ingmar Bergman ansåg filmen vara "jäkligt märklig".

Märklig på ett bra sätt - skulle jag vilja understryka. Filmen utsågs till bästa film 1982 och Stellan Skarsgård Guldbaggebelönades för sin insats.

Den ursprunglige Hamilton

Det stod tidigt klart att Jan Guillous hårdföre romanhjälte Carl Hamilton skulle komma att göra sig bra på film. Och under årens lopp har kampen om vem som är den "nye" Hamilton blivit en slags svensk variant av debatten om nästa James Bonds.

Mikael Persbrandt är den senaste i raden av skådespelare som fått axla rollen som machomannen i snygg förpackning.

Men först ut var alltså Stellan Skarsgård som 1989 gjorde Täcknamn Coq Rouge. Och tre år senare kom den nu tv-aktuella Den demokratiske terroristen.

Stellan Skarsgård poserar med pistolen i högsta hugg.
Bild: Sonet Produktion / SF

Först kom Norden - sedan Hollywood

I Erik Skjoldbjærgs norska thriller Insomnia (1997) förflyttar vi oss till ett kargt landskap i ett glesbebyggt Tromsø . Hit anländer den svenske polisen Jonas för att reda ut det brutala mordet på en sjuttonårig flicka.

Jonas lider dessvärre av svåra sömnproblem och får en allt dimmigare bild av det som pågår omkring honom. Även för åskådarens del blir det efterhand allt svårare att hålla koll på vad som egentligen händer.

Det sömnlösa tillståndet ger stundvis vika för drömlika sekvenser. Mardrömslika.

Filmen fick några år senare en amerikansk uppföljare i regi av Christopher Nolan och med en trött Al Pacino i huvudrollen.

Sådan fader, sådana söner

Skarsgård har under åren blivit känd även för annat än sitt skådespelararbete. Han är samhälleligt engagerad och tvekar inte när det gäller att tala för ett jämlikt Sverige - ett Sverige där man är beredd att betala skatt för att garantera saker som gratis skolgång.

Och skolan borde ju rimligtvis vara en bekant plats för fadern som haft anledning att besöka föräldramöten med inte mindre än åtta barn. Åtta barn av vilka fyra redan nu valt samma yrkesmässiga bana som han.

Mest känd är tills vidare Alexander som via tv-serien True Blood erövrade en helt ny, internationell publik. En publik som antagligen kommer att följa honom in i biomörkret där han nu svingar sig fram mellan lianerna i The Legend of Tarzan.

Ännu återstår det att se om Alexander, Gustav, Bill och Valter lyckas bli lika mångsidiga som sin far. Helt klart är ändå att de får lägga på ett kol om de har tänkt hinna ikapp honom när det gäller antal filmtitlar.

Den enfaldige mördaren visas den 3.7 på Yle Fem.
Den demokratiske terroristen visas den 10.7 på Yle Fem.
Insomnia visas den 17.7 på Yle Fem.

Varje film går att ses på Arenan 14 dagar efter att den sänts i tv.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln