Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kärleken till musik lockade Rolf Gustavson till Sibeliusakademin

Från 2016
Uppdaterad 21.06.2016 14:17.
Sång och Talang, The Onetimers frontfigur Rolf Gustafsson på scen i Borgå,
Bildtext Rolf Gustavson på scen. Arkivbild.
Bild: Sång och Talang,

Borgåmusikern Rolf Gustavson blev i våras en av tre som antogs till kompositionslinjen på Sibeliusakademin i Helsingfors. Nu får han ägna sig åt det han gillar allra bäst: att komponera musik.

Rolf Gustavson känner de flesta Borgåbor kanske igen som bandet The Onetimers sångare och gitarrist. Gustavson har också komponerat bandets musik och i vår blev han antagen till Sibeliusakademins kompositionslinje.

Gustavson hör till en av tre som kom in på utbildningen i år. Att komma in på den krävande linjen var en lättnad för Gustavson.

– Det kändes fortfarande som en överraskning fast jag hade sökt in redan några gånger. Men jag kände mig lättad i första hand.

Nu vet Gustavson vad han kommer att syssla med under de kommande fem åren: det blir musik för hela slanten.

Musikaliska kunskaper testas

Ansökningsprocessen till Sibeliusakademin är ganska utdragen. I början av året skickade Gustavson in några av sina kompositioner och en essä där han berättade om vad han sysslat med i musikväg

I april fick han veta att han kommit vidare till det sista skedet, vilket ungefär 20-30 procent av alla sökande gör.

– Sedan blir man inbjuden till själva inträdesprovet som pågår i tre dagar.

Under inträdesprovet genomgår de sökande flera tester. Analytiska och musikteoretiska kunskaper mäts och dessutom ska man kunna visa att man klarar av solfege. Solfege innebär att man sjunger från noter och skriver ner melodier utgående från vad man hör.

Dessutom bedöms den sökandes spelkunskaper i ett instrument och till sist blir man intervjuad.

Komposition och analys lockar

Musiken har alltid varit en stor del av Rolf Gustavsons liv och därför valde han att också studera komposition.

– Jag har sysslat med musik under en lång period och har märkt att det jag gillar mest är att studera musikkomposition och musikanalys.

Det som man är bäst på, gillar man också mest, konstaterar Gustavson. Och Sibeliusakademin var det enda riktiga alternativet.

– Kärleken till musiken förde mig dit. Komposition är det bästa sättet för mej att studera musik, istället för att till exempel studera bara ett instrument. Nu får jag studera hela musikens spektrum.

Kan du bara njuta av musik eller börjar du genast jobba och analysera det du hör?

– Mina vänner brukar säga att jag inte kan göra det, men jag påstår nog att jag kan. Men det är svårt ibland!

Förmågan att kunna slappna av och njuta av musik beror på vad han lyssnar på. Om det är musik som han hört under barn- eller ungdomen och har en känslosam koppling till, brukar han försöka lägga det analytiska tänkandet åt sidan.

Rolf Gustavson
Bildtext Rolf Gustavson besökte Yle Östnylands studio på tisdagen.
Bild: Yle/Erica Vasama

– Men man måste göra det medvetet, för annars börjar jag fundera på uppbyggnaden och strukturen i sången.

Men att analysera det man lyssnar på är också en slags njutning.

– Man kan lägga märke till nya och roliga strukturer. Det ligger en njutning i att analysera och fundera på strukturen och byggstenarna i musiken. Jag tror att ganska många människor gör det av sig självt, fastän de inte studerat musik.

Lindberg och Rautavaara inspirerar

Gustavson komponerar gärna olika slags musik, allt från bakgrundsmusik till modern konstmusik.

– Man skulle kunna säga att jag i huvudsak komponerar någon slags modern konstmusik, både för orkestrar och mindre ensembler.

I början av året blev Gustavson klar med ett orkesterstycke och just nu håller han på med ett till.

Musik till filmer, främst indieproduktioner, samt mediemusik överlag sysslar han också med. Men modern konstmusik är det som Gustavson i huvudsak sysslar med vid sidan om bandet.

– Kompositören Magnus Lindberg är en av mina favoriter samt Eino Juhani Rautavaara som säkert de flesta finländare känner till. De influerar mig mest.

Inspiration från Rautavaaras mystiska musikaliska vyer och Philip Glass minimalism kan man också finna i Gustavsons alster.

The Onetimer fortsätter som förut

Förutom att Rolf Gustavson själv styr kosan mot Helsingfors och studierna ska en medlem i bandet The Onetimer medlemmar rycka in i militären i höst. Men det innebär inte slutet för bandet, försäkrar Gustavson.

– Vi strävar efter att fortsätta som om ingenting skulle ha hänt. Vi kommer att ha en inhoppare under en del spelningar. En ny skiva är också på kommande.

Diskussion om artikeln