Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Carl Haglund: Jag ville bli bilmekaniker eller flygkapten

Från 2016
Uppdaterad 23.08.2016 13:38.
Carl Haglund
Bildtext Carl Haglund trivs bäst med hammaren i handen.
Bild: yle/Heidi Grandell-Sonck

Varför vill en politiker som är under 40 år gammal lämna en ledande post frivilligt och senare också politiken? Det reder tidigare försvarsminister och partiordförande för SFP Carl Haglund ut i sitt sommarprat.

- Det finns två vägande orsaker, men den viktigaste är mina barn. Jag har varit upptagen så gott som dygnet runt under hela deras uppväxt och jag har kroniskt dåligt samvete för det.

Haglund berättar om hur beslutet växte fram under förra sommaren. Kort efter att han lämnade ordförandeposten började jobbanbuden komma, och snart blev det klart att han skulle börja som vice verkställande direktör för biobränslekoncernen Sunshine Kaidi New Energy Group.

- Kinas betydelse för världsekonomin växer hela tiden och även Finlands ambition är att bli en del av den tillväxt som stora kinesiska investeringar kan föra med sig, säger Haglund i sitt sommarprat.

Förutom byggjobb på sommarstugorna i Ingå och Vasa skärgård, blir det alltså en hel del läsning om den växande bioekonomisektorn i sommar.

Barndomsdrömmar och resultat

Men Carl Haglund talar också om barndomsdrömmar och om arbete som ger själsfrid.

- Som liten drömde jag om att bli flygkapten och som ung ville jag bli bilmekaniker.

Han trivs bäst med hammaren i högsta hugg på sommarstugan. Han njuter av att kavla upp ärmarna, jobba med händerna och se konkreta resultat växa fram.

- Det finns inget bättre än att dra av sig kostymen och dra på byggkläderna för att sedan styra kosan mot lidret där verktygsbacken väntar.

Konkreta resultat var något han för övrigt saknade i arbetet inom statsrådet. Tidigare i våras berättade han att han tappat tron på politiken.

- För egen del var det frustrerande att inse att det politiska partierna inte klarade av att sätta det gemensamma bästa framom allt annat och framför allt var det frustrerande att inse att man inte kunde lita på att överenskommelser som gjorts håller.

Framtiden då?

Nu är presidentkandidaturen 2018 definitivt utesluten för Haglund. Det nya jobbet kommer att uppta en hel del av hans tid, men kvällar och veckoslut är fredade på ett annat sätt än i tidigare.

Om en vecka hålls amerikanska demokraternas konvent i Philadelphia i USA, också Haglund fick en inbjudan, men bestämde sig för att avböja.

- Jag prioriterar familjen och semestern här i Finland men jag ska hålla tummarna för Hillary. Efter Brexit ska man inte underskatta starka, kritiska underströmningar som kan leda till oväntade resultat.

Carl Haglund sommarpratar i Radio Vega kl.10:03 och 18:03. Du kan också lyssna via arenan.yle.fi.

Lyssna till musiken i Haglunds sommarprat eller ladda ner en musikfri podcast.

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016

Carl Haglund 2016

23:20

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln