Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svenskt storföretag inleder storskalig cementimport i Koverhar

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 14:47.
Ny terminal för cementimport byggs i Koverhar.
Bildtext Verksamheten i hamnen i Lappvik inleds i höst.
Bild: Hangö hamn Ab

Det svenska företaget Swecem vill starta upp en ny terminal för cementimport i Koverhar hamn i Lappvik i Hangö. Swecem är en del av den stora svenska byggkoncernen Peab.

Företaget valde Koverhar eftersom hamnen har goda förutsättningar men också på grund av hamnens läge som är nära Peabs betongfabriker i södra Finland.

- Vi har valt att etablera oss i Koverhar för att hamnen är nära en lotsstation, hamnens vattendjup är bra och hamnen har bästa tänkbara förutsättningar på vintern, säger Ludwig Zetterström som är verkställande direktör för Swecem.

"Betydande" volymer cement

Tanken är att verksamheten ska vara i gång redan i höst. Innan verksamheten startar gör Swecem investeringar på flera miljoner i Koverhar.

Mängderna cement det handlar är också stora.

Anders Ahlvik, vd vid Hangö hamn ab.
Bildtext Anders Ahlvik är hoppfull inför Koverhars framtid.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

- Volymerna kommer enligt nuvarande planer att vara betydande inom några år, säger Anders Ahlvik som är verkställande direktör för Hangö hamn.

Inga nya jobb för Hangö

Ahlvik säger att den nya terminalen är av stor betydelse för Hangö hamn.

- Det här är en stor sak eftersom det är den inledande verksamheten i Koverhar. På det här viset får vi en betydande öppning för verksamheten i Koverhar.

Eftersom det kommer att vara en till stor del automatiserad anläggning kommer den sysselsättande betydelsen kommer ändå att vara marginell.

- När fartyget anlöper hamnen så blåser det egna maskineriet cementen i silon och därifrån transporteras den ut i industrin, förklarar Ahlvik.

Ökad lastbilstrafik öppnar nya möjligheter

För hamnen kommer terminalen ändå att innebära väsentliga intäkter, säger Ahlvik.

- De kommer från varuavgifter och fartygsavgifter, och så innebär det mera jobb för lotsarna. Samtidigt innebär det några nya jobb på något av stuverierna.

I och med den ökade lastbilstrafiken hoppas man också att det kan betyda arbetsmöjligheter för dem som vill erbjuda service för chaufförerna.

- Det här är definitivt en öppning för nya möjligheter då trafiken till Koverhar växer, säger Ahlvik.

Man räknar med flera anlöp i månaden under byggarbetenas högsäsong och lite färre under vinterhalvåret.

Miljoninvestering av den svenska koncernen

Förhandlingarna med Swecem inleddes i höstas.

- Förhandlingar har förts också med byggnadsinspektionen och byggnadsmyndigheterna här i Hangö och nu har alla kort fallit på plats, berättar Ahlvik.

Byggarbete i Koverhar i Hangö.
Bildtext Byggarbetet pågår som bäst.
Bild: Hangö hamn Ab

Byggarbetet inleddes redan för ett par veckor sedan.

- Träden fälldes för någon vecka sedan och där byggs ett transportrör för hanteringen av cementen och en kring femtio meter hög silo, säger Ahlvik.

De största finansiella investeringarna har gjorts av Swecem medan Hangö hamn betalat för sådant arbete som skulle ha gjorts i hamnen oberoende.

- Swecem kommer att investera flera miljoner euro i den här verksamheten medan vår andel är relativt blygsam.

Förhoppningar inför framtiden

Hangö hamn och Swecem meddelade på tisdagen (21.6) att de har tecknat avtal gällande verksamhet i Koverhar hamn.

Hamnen var tidigare en del av stålindustrin i Koverhar som gick i konkurs år 2012. Hangö stad köpte en del av stålverket för tio miljoner euro. I köpet ingick stora markområden och hamnen.

Hangö stad och hamnbolaget har nu stora förhoppningar på hamnen och hamnområdet i Koverhar.

- Jag tror på Koverhar och bara vi kommer igång och får alla lov, stadsplaner och övriga planer färdiga tror jag att vi kan komma med flera goda nyheter, säger Ahlvik.

Samma koncern som Vasa Betong

Swecem är ett företag som sysslar med handel av bindemedel för betongtillverkning. Företaget har i dag en terminal i Helsingborg i Sverige för delmaterial till betong.

Bolaget ingår i Peabkoncernen dit även betongbolagen MBR och Vasa Betong i Finland ingår.

Peab har 13 000 anställda och en omsättning på över 44 miljarder kronor. Peabs aktie är börsnoterad på Nasdaq i Stockholm.

21.6 kl. 16.31:
Artikeln har uppdaterats med kommentarer av vd Anders Ahlvik.

Diskussion om artikeln