Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Anhörig om vårdhemmet Källan: Mer förvaring än vård

Från 2016
Margaretha Eriksson i hangö
Bildtext När orken tröt för Margaretha Eriksson var Källan ett välkommet alternativ.
Bild: Yle/Patrik Skön

Håller vården på vårdhemmet Källan, som drivs av Attendo, i Hangö tillräckligt hög nivå. Det utreder Regionförvaltningsverk i södra Finland efter klagomål från ledande ambulansläkare. Enligt uppgifter som Svenska Yle tagit del av handlar klagomålet bland annat om tillgänglighet till läkartjänster vid akuta sjukdomsfall på Källan.

Svenska Yle har talat med Margaretha Eriksson som försökte påtala brister i vården medan hennes man Kurt Eriksson var på Källan. Kurt Eriksson insjuknade i Parkinsons sjukdom år 2004. I november 2014 flyttade han till vårdhemmet Källan när Margaretha Eriksson inte längre orkade sköta om honom. Kurt Eriksson avled i februari i år.

Orken tog slut

När han kom in på Källan var Margaretha Eriksson lättad och tacksam. Hennes krafter hade tagit slut och nu trodde hon att hennes man skulle få en god omvårdnad på Källan. Mottagandet var hjärtligt och stämningen på hemmet upplevde hon som god. Men ju längre tiden led, desto fler brister såg hon i vården. Ibland när hon kom på besök hittade hon hans tabletter under sängen.

- Han kunde få för sig att han inte behövde medicin, men då borde någon ha sett till att han faktiskt tog den. För den var viktig för honom, säger Margaretha Eriksson

Vårdhemmet Källan i Hangö som ägs av Attendo.
Bild: Yle/Patrik Skön

Enligt hennes erfarenhet hade personalen inte tid att se till patienterna. Hon märkte att den personliga hygienen var otillräckligt skött. Hennes man vårdades på sjukhus och hälsocentral för närings- och vätskebrist.

- Under den varma sommaren hann inte personalen se till att patienterna drack tillräckligt, säger Margaretha Eriksson.

Försökte reda ut ärendet

Margaretha Eriksson tog kontakt med såväl vårdare, företaget Attendo som Hangö stad. Hon fick en känsla av att de tog hennes budskap på allvar, men i praktiken var det svårt att göra någonting.

- Allt som oftast var han trött. Jag försökte säga att det vore viktigt att aktivera honom, för annars förtvinar musklerna. Alla höll med, men ingen hade tid. Det är väl kärnan, att personalen inte räckte till helt enkelt. Det blev mer förvaring än vård, säger Margaretha Eriksson.

Samtidigt var hon även orolig över hur hennes kritik mot vården skulle uppfattas.

- Man känner sig som en elak kärring när man påtalar brister och jag vet många som inte vågar säga sin mening eftersom de själva inte orkar sköta sin anhörig. De tycker att de inte har rätt att kritisera om de inte själva orkar, men jag anser att man måste prata för sina anhöriga, säger hon.

Bild av Kurt Eriksson som avled februari 2016.
Bild: Yle/Patrik Skön

Margaretha Eriksson hoppas att staden och Attendo i framtiden kommer att bli mer lyhörda för anhöriga.

- Det finns många åldringar i den här staden. Ingenting blir bättre av att tiga, säger hon.

Attendo vill inte kommentera

Svenska Yle har kontaktat Attendo för en kommentar om klagan som har gjorts till Regionförvaltningsverket. Bolaget vill inte kommentera ärendet i det här skedet. Enligt undersökningar gjorda av Attendo är kunderna mycket nöjda med vården på Källan. Källan har 32 platser, i undersökningen deltog åtta patienter.

60 besvär i året

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde ifjol 60 besvär inom åldringsvården. Den allmännaste bristen var personalmängden. För lite personal leder till sämre vårdkvalitet och kan äventyra säkerheten för patienten, enligt Regionförvaltningsverket. I genomsnitt tar det åtta månader att behandla ett besvär.

Diskussion om artikeln