Anneli Heikkilä-Nordmyr: I vårt hem står ett tomt rum med en liten spjälsäng
Efter många år av sorg och förtvivlan vågar Lyssnarnas sommarpratare Anneli Heikkilä-Nordmyr äntligen unna sig lite glädje och förbereda ankomsten av ett litet barn. Annelis inledning kring ofrivillig barnlöshet vann årets tävling om Lyssnarnas sommarpratare.
Varför har ni inga barn? Ska vi måsta visa hur det går till att göra barn? Ska ni bara ha hundar hela livet? Har ni hundarna som barn? Inte tänker ni väl komma hem med ett mörkhyat barn? Vet ni inte att provrörsbarn kan vara missbildade eftersom de tillverkas i ett labb?
Visst minns ni inledningen i Anneli Heikkilä-Nordmyrs tävlingsbidrag till Lyssnarnas sommarpratare? Det blev en väldigt bra och berörande fortsättning där Anneli öppet, ärligt och osentimentalt berättar om hennes och maken Mikaels kamp om att få barn. Musiken i sommarpratet är starkt förknippat med olika skeden av denna kamp.
Anneli berättar om hormonbehandlingar, provrörsbefruktningar, en efterlängtad graviditet som slutar i missfall, tröstlösheten, den djupa sorgen, men också om hoppet som hela tiden levt vidare och en stark förtröstan om att få bli mamma och pappa.
- I vårt hem står ett tomt rum med en liten spjälsäng. Ännu ekar väggarna tomma och ännu hör man inget ljud av små fötter som springer över golvet. I vår tvättstuga står en liten rosa korg med tvättade små kläder. Kläder som är menade för en liten älskad individ som vi väntat länge på.
Anneli vill inte höra välmenande kommentarer om att man inte ska förbereda sig så mycket på förhand, orden sårar henne och dämpar hennes glädje.
Genast i början av sitt sommarprat gör Anneli nämligen det klart för oss lyssnare att hon och mannen har beviljats adoptionstillstånd för ett drygt år sedan och att de nu väntar på att få hoppa på planet till Kirgizistan och barnhemmet där deras son eller dotter väntar.
- Min väntan syns inte utanpå, min väntan finns i mitt hjärta och ett barn som är så innerligt älskat redan före jag sett dess ansikte.
Anneli Heikkilä-Nordmyr säger att hon med sitt sommarprat vill föra de barnlösas talan. Hon berättar om alla turer kring ivf-behandlingarna, det som i dagligt tal kallas provrörsbefruktning. På ett lättfattligt sätt beskriver hon hela processen med undersökningar, hormonbehandlingar, humörsvängningar och stressen över att behandlingen inte ska lyckas.
Jag sjönk ihop till en liten hög och bara skrek ut all min sorg.
I den stund som Anneli beskriver känslan när hon blir gravid med tvillingar är det inte långt till tårarna, samtidigt som hon lockar fram skratt med historien om sin lust för potatismos. I nästa stund kommer tårarna när Anneli berättar om missfallet och den tid som följer.
- Utanför i hissen bar mig inte benen längre. Jag sjönk ihop till en liten hög och bara skrek ut all min sorg. Jag kände mig värdelös och fullständigt oduglig.
Efteråt har Anneli tänkt att det är just i den situationen det skulle varit bra med en stödperson som själv varit i samma situation och haft samma förståelse för vad hon kände. Nu kom återhämtningen att ta en lång tid när både självförtroendet och humöret låg i botten.
- I dag kan jag berätta vår historia och hur vi upplevt den. Andra i samma båt har kanske upplevt saker på ett annat sätt. Därför tycker jag att vi borde ha ett nätverk av människor med olika erfarenheter som kunde hjälpa och stöda varandra. Kanske vi borde bilda en slags stödgrupp eller stödförening tillsammans.
I sitt sommarprat berättar Anneli också om den långa, dyra och oerhört byråkratiska processen att få bli adoptivföräldrar. I familjen Nordmyrs fall har adoptionsprocessen ändå varit en positiv upplevelse trots att väntetiden varit lång.
- I denna dag är jag stolt att säga att jag är en blivande adoptivmamma som redan nu innerligt älskar mitt kommande barn.
Lyssnarnas sommarpratare Anneli Heikkilä-Nordmyr pratar om den innerliga längtan efter att bli en familj, de många försöken, tröstlösheten och den långa väntan på ett viktigt telefonsamtal från Kirgizistan.
Radio Vega kl 10.03 och 18.03
Ladda ner programmet som musikfri podcast
