Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa universitet kan flytta språkvetenskaperna till Jyväskylä

Från 2016
Uppdaterad 21.06.2016 15:59.
Vasa universitets Fabriikki.
Bildtext Språkbadsutbildningen vid Vasa universitet kan flytta till Jyväskylä.
Bild: YLE/ Luzilla Backa

Vasa och Jyväskylä universitet ska presentera ett intentionsavtal för Utbildnings- och kulturministeriet om att flytta all språkvetenskap till Jyväskylä från och med augusti 2017.

Universiteten vill profilera sig och skapa möjligheter för mer resurser. Jyväskylä universitet vill satsa på språkvetenskaperna medan Vasa universitet vill lyfta fram energi, finansiering och ledarskap som sina spetsområden.

Nedskärningar en av orsakerna

Bakgrunden till avtalet är de nedskärningar som universiteten drabbats av och för att kunna få strategistöd från regeringen så krävs tydligare och snävare satsningar.

Vasa universitets styrelseordförande, Johnny Åkerholm, tror också att språkvetenskapen skulle ha blivit lidande i längden vid Vasa universitet på grund av knappa resurser. Vid Jyväskylä universitet finns större möjligheter att satsa på språk.

Oklart var språkbadsutbildningen kommer att finnas

Även språkbadsutbildningen vid Vasa universitet kan flyttas till Jyväskylä universitet, men det är ännu oklart var den fysiskt skulle placeras.

Åkerholm berättar att man vid båda universiteten är medvetna om att språkbadsutbildningen behöver finnas på en tvåspråkig ort.

De som studerar språk vid Vasa universitet, eller ska börja till hösten, har ändå rätt att avsluta sina studier i Vasa men Åkerholm menar att det ändå kan vara värt att överväga en flytt eftersom språkvetenskaperna kommer ha mer resurser i Jyväskylä.

Diskussion om artikeln