Hoppa till huvudinnehåll

Mitt. Ditt. Vårt. - Yle 90 år

Ni minns Yle med värme – läs några minnen här

Från 2016
Uppdaterad 28.06.2016 13:57.
Den stora rollen spelas in 1954. Fr.v. Elsa Nyström, regissören Kerstin Nylander och Axel Slangus
Bildtext Elsa Nyström, regissören Kerstin Nylander och Axel Slangus spelar in Runar Schildts pjäs Den stora rollen år 1954.
Bild: Yle/Ruth Träskman

Vår svenskspråkiga publik har skickat in ett fyrtiotal personliga minnen från Yles gångna årtionden. Gemensamt för flera av insändarna är att ni upplever er delaktiga i vår produktion – att Yle finns där för er.

Spännande tävlingar och fina priser

I ett av Yle-minnena beskriver en kvinna hur hon som 15-åring under 1960-talet ivrigt deltog i en tävling som arrangerades i radioprogrammet Braskväll hos Ingrid. Hon vann en en resa till storstaden Helsingfors och fick som ung skärgårdsflicka möjligheten att upptäcka Borgbacken, besöka Svenska teatern och se Sound of Music. Kvinnan beskriver hur upplevelsen påverkat henne:

Händelsen, som ju möjliggjordes genom radiolyssnandet, revolutionerade min tillvaro på många sätt. Den gav mig bekräftelse och självförtroende...

Flera minnen handlar om de tävlingar Yle har arrangerat genom åren och de priser de lyckliga vinnarna fått: “Minns att jag fick ett pris en gång. Det var en sagobok och det stod ‘med hälsningar från Aagot Nysten [Jung]’.“

Aagot Jung, 1989
Bildtext Aagot Jung ledde programmet I trädgården under ett tjugotal år från och med 1970-talet.
Bild: Yle bildtjänst, Kalevi Rytkölä

En lyssnare skriver:

Mina drömmar gick i uppfyllelse då jag en dag lyckades vinna något slags av gåttävling, och mitt namn lästes upp på radio.

Musikens enande kraft

Förutom tävlingarna har också radiokanalernas musikprogram engagerat finländarna. En minns programmet Min musik med Camilla Kivivuori och glädjen i att själv få göra sin röst och musiksmak hörd i sändningen: “Det programmet engagerade Radio Vegas lyssnare i hela Svenskfinland.” Min musik finns bevarat på Yle Arenan. Här kan ni lyssna på ett avsnitt utvalt av Camilla Kivivuori själv!

Musikredaktionen fr.v. Eva Frantz, Kjell Ekholm, Gunilla Ginström, Georg Wallgren, Bengt Bergqvist, Hans Johansson, Camilla Kivivuori, Hans-Åke Manelius, Benny Törnroos och Mårten Holm. På bilden saknas Dan Eskil Jansson och Henrik Svahn.
Bildtext På bilden ser ni Radio Vegas musikredaktion år 2010.
Bild: Svenska YLE

Det är flera som uppskattar möjligheten att påverka radiokanaleras musikprofil, men också att få ta del av andra lyssnares musikval: “Dessa program [Barnens gåva i toner, Smultronstället och Wiikend] har påverkat min musiksmak för all framtid.”

Flera minns barnprogrammen i radio och tv och musiken är också betydelsefull i många av dem. Barnens gåva i toner nämns vid upprepade tillfällen och en kvinna kommer ihåg hur hon som barn fick möjligheten att uppträda för radiopubliken:

Jag ringde in och sjöng ‘Tonight’ med NKOTB. Min mamma och pappa jobbade ute i ladugården och hörde en bekant röst. Den blyga dottern sjunger i radion!

Här kan ni läsa mera om Ole Holmberg som bland annat ledde Barnens gåva i toner.

I ett Yle-minne berättar en kvinna om sina besök i Radio X3M:s studio i Vasa, och det direkta inflytande programledarna Magnus Hansén och Nicke Aldén fick på hennes liv: “Jag är evigt tacksam till dessa två underbara människor och hur klyschigt det än är, så kan jag säga att de räddade mitt liv just då!”

Ordet: Musik
Bildtext Magnus Hansén och Nicke Aldén leder podden Ordet på Yle Radio X3M.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Den direkta, personliga kontakten till programmen och programvärdarna syns också i flera minnen. En kvinna minns exempelvis hur hon som barn fått delta som studiopublik vid inspelningen av radioprogrammet Lekstugan:

Då och då tog vår mamma med oss till Hankens festsal där programmet radierades. Det var olidligt spännande att vara med. Då sändningen började skulle man vara så tyst att man kunde höra en knappnål falla, sa Åke Romantschuk.

I nittio år har Yle gett utrymme för finländarnas röst i tävlingssammanhang, som musikaliska inslag och genom direkt dialog. Det här vill vi fortsätta med också i framtiden!

Ta del av berättelserna och minnena som kommit in på svenska och på finska. Läs också mera om projektet med Yle-minnena här.

Diskussion om artikeln