Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chans till tjeckisk revansch för katastrofkvarten i Geneve

Från 2016
Uppdaterad 21.06.2016 21:17.
Programmet är inte längre tillgängligt

För åtta år sedan var Tjeckien 15 minuter från en EM-kvartsfinal. Men Turkiet vände på steken med tre sena mål och snuvade tjeckerna på kvartsfinalplatsen. I kväll måste tjeckerna ta revansch om man ska spela vidare i EM.

Tjeckien–Turkiet

Grupp D, Lens, kl. 22

Matchen sänds i Yle Fem och på Arenan och kommenteras på svenska av Jonas Lindholm.

Förutsättningar:

Det var nära att både Tjeckien och Turkiet skulle stå på noll poäng efter två matcher i EM-gruppspelet. Turkiet åkte på en uddamålsförlust mot Kroatien och blev sedan utspelat av Spanien, 0–3. Tjeckien förlorade sin öppningsmatch mot Spanien med 0–1 och låg under mot Kroatien med 0–2 med kvarten kvar att spela.

Matchen avbröts för en stund efter att kroatiska huliganer hade slängt in bomber och fyrverkeripjäser på spelplanen. Då lyckades Tjeckien ladda om, och tack vare ett mål vardera av Milan Skoda och Tomas Necid knep man en poäng som kan visa sig vara oerhört viktig med tanke på avancemang.

För bägge lag krävs nu seger i den sista gruppspelsmatchen – ifall Tjeckien vinner med vilket som helst annat resultat än 1–0 så går man med säkerhet vidare till åttondelsfinal, och också en 1–0-seger torde räcka till för avancemang. Turkiet, däremot, lär behöva en tvåmålsseger över Tjeckien och inte ens då är åttondelsfinalplatsen säker.

Lag P W D L +/- P
Spanien 2 2 0 0 4-0 6
Kroatien 2 1 1 0 3-2 4
Tjeckien 2 0 1 1 2-3 1
Turkiet 2 0 0 2 0-4 0

Historien:

Det tjeckiska och turkiska fotbollslandslagets vägar har korsats flera gånger under det senaste decenniet. Turkiet har en minnesvärd seger i bagaget från EM-turneringen 2008, då Tjeckien ledde med två mål men turkarna vände och vann med 3–2 i den sista och direkt avgörande gruppspelsmatchen.

Arda Turan satte i gång Turkiets comeback med en kvart timme kvar att spela. Under matchens fem sista minuter gjorde Nihat Kahveci två mål och såg till att Turkiet snuvade Tjeckien på kvartsfinalplatsen. Om matchen hade slutat 2–2 så skulle lagen ha haft exakt samma statistik i gruppspelet – fyra poäng, fyra gjorda mål och fem baklängesmål.

Lagen spelade också i samma kvalgrupp inför detta EM. Tjeckien vann kvalgruppen före Island men Turkiet knep tredjeplatsen framför näsan på Nederländerna, som missade EM-slutspelet för första gången sedan år 1984.

Turkiets EM-plats blev klar först efter lagets allra sista kvalmatch där man besegrade Island med 1–0 på hemmaplan. Då var Island redan klart för EM. Selcuk Inan blev Turkiets matchhjälte – han gjorde matchens enda mål en minut före full tid.

Håll koll på:

Ladislav Krejci, Tjeckien.

Då lagets stora stjärna Tomas Rosicky är skadad så måste någon annan stiga fram, och blickarna vänds bland annat mot lagets yngsta spelare (frånsett tredjemålvakten Tomas Koubek). Ladislav Krejci har redan spelat i Sparta Prag i åtta år men kan fortsättningsvis vara ett framtidsnamn – och ifall han skulle visa framfötterna mot Turkiet så kanske den där flytten till en större serie äntligen skulle bli av.

Arda Turan, Turkiet.

Oväntat blek hittills i EM, liksom hela det turkiska laget. Bör vara den spelare som leder sitt lag med exempel och har alla förutsättningar att bli matchhjälte. Hittills i EM har motståndet varit stenhårt men nu kan Turan och lagkompisen Hakan Calhanoglu få både mer utrymme och mer boll att jobba med.

Möjliga startelvor:

Tjeckien:
Cech – Kaderabek, Sivok, Hubnik, Limbersky – Plasil – Gebre Selassie, Skalak, Darida, Krejci – Skoda

Turkiet:
Babacan – Gönül, Topal, Balta, Erkin – Tufan, Inan – Calhanoglu, Özjakup, Turan – Yilmaz

Kommentatorns tips:

Ovisst då två lag som hade svårt att hävda sig i de två första matcherna möts. Rosickys skada är ett stort avbräck för Tjeckien. Jag tror att Turkiet vinner med 2–1 men den här matchen kan svänga hur som helst. Lita dock på att det blir en het kamp oavsett vad det står på resultattavlan.