Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Pirkko Mannola: Ska jag sitta hemma och dricka rödvin och lösa Sudoku?

Från 2016
Uppdaterad 23.08.2016 13:46.
Pirkko Mannola
Bildtext Pirkko Mannola har levt ett färggrannt liv och tänker inte sluta jobba.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Skådespelerskan, artisten och tidigare missen Pirkko Mannola fyller 78 i år, men tänker inte sluta jobba. Det är på scenen hon trivs och på scenen hon ska vara.

- Jag tycker ju om applåder och jag tycker om när mänskor stiger upp och hyllar mig efter en föreställning. Sådant kan man inte lämna, det är ju det som hjälper mig leva vidare!

Internationella minnen

I sitt sommarprat berättar Mannola historier från tyska estrader under tidigt sextiotal. Hon jobbade bland annat tillsammans med en av den tidens stora europeiska artister Vico Torriani.

Mannola uppträdde i finsk folkdräkt på hans show, och i pausen skulle hon sälja pizzor till publiken. Själv upplevde hon mest att hon var någon form av utfyllnad.

- Och showen i sig var ett totalt fiasko, uppbyggt kring Torriani, som var en ganska stor diva, om man nu får säga det!

Talangscout hittade henne

År 1960 deltog Mannola i filmfestivalen i Berlin. Hon spelade mot Leif Wager i filmen Kaks Tavallista Lahtista. Hemmapubliken gav filmen ljumma recensioner, men i Berlin fick Mannola ändå en inbjudan att delta i en utomhusfestival där hon sjöng Paul Ankas låt Diana.

I publiken fanns en talangscout och snart hade Mannola fått skivkontrakt med Tysklands största skivbolag Decca och kompositören Werner Müller.

- Vi var många skandinaviska artister som jobbade i Tyskland på den tiden, men jag var den enda finska.

Mannola säger i sitt sommarprat att Finland alltid har varit dåligt på att hjälpa artister ut i världen. På den tiden var showbusinessen här inte alls på samma nivå som i andra länder.

Det älskade Suluskär

Men Mannola talar inte bara om scenen, utan också om det privata. Och om ön Suluskär i Korpo skärgård, där hon tillbringade många somrar tillsammans med maken Åke Lindman.

En och annan ur den finländska kulturgräddan har besökt paret på ön där lakanen fladdrade i vinden och det fanns båtkrokar i varenda klippskreva.

- Det var härliga tider. Lasse (Mårtensson) brukade sitta på terrassen och spela dragspel.

Pirkko Mannola sommarpratar i Radio Vega klockan 10:03 och 18:03

Lyssna till en del av den musik Mannola spelar i sitt program. Eller ladda ner en musikfri podcastversion av programmet.

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016

Pirkko Mannola 2016

25:54

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln