Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland lär sig informationskrigföring med Nato

Från 2016
Skärmdump från Youtube av en jihadist och en svart flagga.
Bildtext Terrornätverket Islamiska statens informaitonsspridning på nätet är en av de mest aktuella frågorna vid Natos strategiska kommunikationcentrum Stratcom.
Bild: Youtube

I ungefär ett års tid har Finland varit medlem i Natos strategiska kommunikationscentrum, Stratcom. Enligt Finlands expert i Stratcom är det här en bra metod för att hålla sig ajour med det senaste inom informationskrigföring.

Finland har sedan förra sommaren suttit med i Stratcom, Natos center för strategisk kommunikation. Stratcom är ett kunskapscenter där experter från nio Natoländer och Finland bedriver forskning i informationskrigföring och propaganda.

I slutet av maj gav den svenska regeringen grönt ljus för att också Sverige ska medverka i informationssamarbetet.

- Det är enbart välkommet. Sveriges referensram är mer lik vår och det kan bidra till att fokus i arbetet också flyttas till våra specifika problem, säger Max Arhippainen, informationsdirektör vid Försvarsministeriet.

Sedan Sverige meddelade att de går med i Stratcom har Svenska myndigheter antytt för Yle Nyheter att de vill ha en ledande befattning inom organisationen tillsammans med Finland. Men det här har Arhippainen inte hört talas om.

- Stratcom driver i första hand en intellektuell verksamhet där man granskar nya fenomen. Det är framför allt den intellektuella inblicken och inte den hierarkiska rollen som är intressant, säger Arhippainen.

Han bedömer att fler länder kan komma att visa intresse för att ansluta sig till Stratcom i framtiden. Sedan centret grundades för bara två år sedan har det fått en stark roll i att analysera strategisk kommunikation och informationskrigföring.

- Ungefär i samband med att Stratcom grundades pågick konflikten på Krimhalvön, vilket är ett praktexempel på en konflikt som inte bara handlar om militär styrka utan om informationsanvändning och propaganda.

Det senaste året har också terrornätverket Islamiska statens rekryteringspropaganda på nätet sysselsatt Stratcom.

Nyttan: Mer kunskap om informationskrig

Finlands medlemskap i Stratcom betyder i praktiken att en finländsk expert, Antti Sillanpää, arbetar vid kommunikationscentret i Riga.

Enligt Sillanpää får Finland genom sitt medlemskap i Stratcom både en bättre förståelse kring vad strategisk kommunikation innebär och snabbare information om vad som pågår inom informationskrigföring ute i världen.

- Vi förstår nu bättre hur till exempel Ryssland eller terrororganisationer försöker påverka västvärlden med propaganda.

På hemmaplan kan det här leda till en bättre beredskap för att motarbeta propaganda.

- Vi kan bättre sköta vår egen utbildning i de här frågorna då vi vet vad det talas om ute i världen, säger Sillanpää.

Natokopplingen inget hinder

Stratcom grundades på initiativ av Lettland men fungerar nu i praktiken som en institution under Nato. Natokopplingen är ändå inget hinder för partnerskapslandet Finlands deltagande.

Både Arhippainen och Sillanpää understryker att Stratcom inte är en del av Natos operativa verksamhet.

- Om Nato bestämmer att inleda en operation någonstans har vi ingenting med den att göra. Målet är att stöda Nato, Natos medlemsländer och Natos partnerskapsländer, säger Sillanpää.

Det är alltså fritt fram för Nato att använda Stratcoms information och forskning i militära operationer. Och som partnerskapsland har Finland direkt tillgång till Stratcoms forskning kring informationskrig och propaganda.