Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flytten av språkvetenskaperna väcker oro

Från 2016
Uppdaterad 21.06.2016 19:44.
Nina Pilke, professor i svenska på Vasa universitet.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Nina Pilke, professor i svenska och prodekanus vid filosofiska fakulteten vid Vasa universitet, tycker att det är bra att man har fattat beslutet nu så att de kan fortsätta vidare men säger att personalen och framför allt alla studerande är oroliga för vad det innebär att språkvetenskaperna flyttas till Jyväskylä universitet.

- Jag tänker mycket på våra studerande. Vad tänker de nu? De har kommit till Vasa och Vasa universitet och vad händer nu, undrar Pilke.

De som studerar språk vid Vasa universitet, eller ska börja till hösten, kommer att ha rätt att studera färdigt i Vasa men för personalen blir det antingen att flytta eller börja pendla konstaterar Pilke.

Inte helt oväntat beslut

Beskedet om initiationsavtalet att flytta Vasa universitets språkvetenskaper till Jyväskylä kom under tisdagen. Även om personalen inte visste om det innan så var det inte oväntat, berättar Pilke.

- Visst har vi väntat på något slags beslut, från att något ämne eller större helheter flyttas till att man fusionerar hela universitetet ut till något annat, och nu blev det språken.

Oviss framtid för språkbadsutbildningen

Något som oroar Pilke är hur det ska gå för språkbadsutbildningen som man har i samarbete med Åbo Akademi.

- Det är lite synd om den lärarutbildningen flyttas till mellersta Finland, till en finskspråkig ort. Det skulle innebära att de inte får samma språkliga stöd som i Vasa.

Ett annat frågetecken är hur intresset för att studera svenska ser ut i Jyväskylä.

- Det som förstås kan öka intresset är lärarutbildningen och ifall vi får språkbadsutbildningen att fungera bra, men vi får se vad som händer, säger Pilke.

Kanske bästa lösningen

Bakgrunden till avtalet är de nedskärningar som universiteten drabbats av och för att kunna få strategistöd från regeringen så krävs tydligare och snävare satsningar. Pilke vet inte hur man skulle ha kunnat lösa situationen på annat sätt.

- Kanske det här är bästa lösningen just nu i det här läget, konstaterar hon.

Diskussion om artikeln