Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Närmare hundra personer deltog i gatuockupationen i Böle

Från 2016
Uppdaterad 22.06.2016 14:01.
Gatuockupation i Mellersta Böle den 21 juni 2016.
Bildtext Helsingfors cykelförening HePo hade märkt ut en lättrafikled med kritor på körbanan.
Bild: Martti Tulenheimo

Under tisdagens gatuockupation i Mellersta Böle deltog närmare hundra cyklister och fotgängare. De stoppade biltrafiken i nästan två timmar.

Helsingfors cykelförening, HePo, ordnade en protest mot de tillfälliga trafikarrangemangen i samband med byggprojekten vid Böle järnvägsstation. De tycker att staden inte har gjort tillräckligt för att förbättra säkerheten och smidigheten för lättrafiken i området.

Missnöjda cyklister och fotgängare stoppade biltrafiken på Bangårdsvägen klockan 16 på eftermiddagen. Bussar och spårvagnar tilläts ändå köra förbi.

Polisen avbröt en halvtimme tidigare

Gatuockupationen skulle ha pågått ända fram till klockan 18, men avbröts av polisen en halvtimme tidigare. Protesten fortsatte som planerat till klockan 18, men då utanför bilarnas körbana.

Enligt Tapio Keihänen, en av arrangörerna, hade cykelförening bjudit in representanter från staden, men eftersom det kom med så kort varsel kunde ingen av dem komma till protesten.

Vill att cyklisterna ska få en del av körbanan

I samband med protesten hade cykelföreningen märkt ut en lättrafikled med kritor på körbanan. De hoppas att staden ska lösa problemen i Mellersta Böle genom att låta cyklister och fotgängare använda en del av körbanan.

Den lätta trafiken i Mellersta Böle påverkas av specialarrangemangen i tre år framöver.

Diskussion om artikeln