Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sven-Ingvars firar 60-års jubileum

Från 2016
Sven-Ingvars firar 60 års jubileum 2016
Bildtext Sven-Erik Magnusson Sven-Ingvars frontfigur i 60 år.
Bild: Copyright Pontus Fagerstedt

Dansbandet Sven-Ingvars firar 60 års jubileum i år. För 10 år sedan gjorde bandet sin sista folkparksturné. Men Sven-Ingvars finns fortfarande, nu senast högst levande på 60-års jubileumskonserterna hemma i Karlstad i april. Ett exklusivt tillfälle för fansen som också dom har nått en gyllene ålder.

Sven-Erik Magnusson, 74 år i höst, har varit med från början. Som sångare, men också som gitarrist, klarinettist och saxofonist i Sven-Ingvars.

Han var 14 år då han inledde sin bana som solist i ett band som kom att bli kanske det allra bästa Sverige producerat denna kategori.

Fjolårets skiva bär titeln Mer glöd än någonsin och det samma har sagts om Magnusson. Att hans röst fortfarande, efter 60 år, är i stigande.

Sveriges rockkung

Sven-Ingvars grundades i Slottsbron, Grums kommun i Värmland av trion Sven Svärd (trummis), Ingvar Karlsson (dragspel, elgitarr) och Sven-Erik Magnusson (sång, gitarr, klarinett och saxofon). De kallade sig Sven-Ingvars kvartett till en början och åkte runt med 50-tals rocklåtar såsom Rock around the clock, Billy Boy och Guitar Boogie.

Och dethär gillades av publiken. 1959 valdes Sven-Erik Magnusson till Värmlands rockkung.

Det var rock´n roll i starten, och det var jazzen som inspirerade på den här tiden. Magnussons första idol lär ha varit Benny Goodman och på de allra första spelningarna var det också Magnusson som spelade klarinett.

Det riktiga genomslaget kom iallafall när Sven-Ingvars började göra låtar på svenska, eller snarare på värmländska.

1961 slog bandet igenom med singeln Te dans mä Karstatösera, som gick in på Radio Nords topp-20 lista och som tog killarna till Sigge Fürsts Frukostklubben,

Allt efter det är historia, som man brukar säga.

Sommardans i Vega

I Vegas serie Sommardans får Sven-Ingvars ett helt eget program. Med historien Sven-Ingvars och med alla låtarna vi känner så väl.

Fröken Fräken, Kristina från Vilhelmina, Torparrock, Byns enda blondin, Min gitarr, Säg inte nej, säg kanske kanske kanske. Finns det nånting mer klassiskt inom den svenska dansmusiken överhuvudtaget!

Andra band som uppmärksammas med ett eget program i sommar är Fernandoz, DansWerket samt succébandet på Danslistan, Thor-Görans.

Juryns bästa låtar

Sommardans i Vega inleds tillsammans med Danslistans jurymedlemmar. De väljer sina största favoriter och bjuder på små personliga historier kring låtarna.

Bland annat om de omåttligt populära söndagsdanserna i Åminne, Malax på 70-talet. Om hur Peter Holm gästspelade i Rörgrund i Närpes 1973 och bjöd på sin stora hit Monia. Och om hur dansorkestern Herrmans C-kassett från 1981 ledde in en av dagens dansbandssångare på dansbandsspåret.

Övriga som medverkar i Sommardans är bland andra Thomas Lundin och Stephan Nyman.

Sommardans i Vega fredagar kl. 22.15 och lördagar kl. 16.20.

Sommardans

 • 1-2.7 Jurymedlemmarnas bästa danslåtar
  8-9.7 Jurymedlemmarnas bästa danslåtar
  15-16.7 Gäst Thomas Lundin
  22-23.7 Sven-Ingvars 60 år
  29-30.7 Gäst Stephan Nyman
  5.8 Dansbandscovers
  12.8 Fernandoz med Anders Nordlund
  19.8 Thor-Görans med Agneta Olsson och Peter Grundström
  26-27.8 DansWerket med Staffan Malmström

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln