Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea utförde två nya missiltest

Från 2016
Uppdaterad 22.06.2016 08:49.
Nordkorea visade ifjol upp rörliga interkontinentala missiler som antogs vara prototyper för den nya Musudan medeldistansmissilen
Bildtext Nordkorea visade ifjol upp rörliga interkontinentala missiler som antogs vara prototyper för den nya Musudan medeldistansmissilen
Bild: EPA/KCNA

Nordkorea har utfört två nya, halvt misslyckade missiltest. Det första missiltestet med en ny medeldistansmissil misslyckades medan det andra verkar ha lyckats som planerat, då missilen flög 400 kilometer innan den landade i Japanska havet.

Både Sydkorea och USA fördömde proven i skarpa ordalag och den sydkoreanska regeringen håller ett krismöte senare i dag för att analysera vad som har hänt. Testen utfördes i natt.

Nordkorea testade sin nya så kallade Musudanmissil och nattens andra test verkar ha varit den första någotsånär lyckade provskjutningen av den nya modellen.

Musudan har i princip en räckvidd på 2 500 kilometer upp till 4 000 kilometer, vilket innebär att den kunde nå hela Japan och Sydkorea samt USA:s militärbas på Guam, men inte det amerikanska fastlandet.

Nordkorea utförde fyra misslyckade test med samma missilmodell i april och maj.

USA vänder sig till FN

- Vi kommer att uttrycka vår oro i FN för att stärka omvärldens beslutsamhet att hålla Nordkorea till svars för dessa provokativa aktioner, säger det amerikanska utrikesministeriets talesman John Kirby.

FN:s säkerhetsråd har förbjudit Nordkorea att utföra missiltest, men några nya sanktioner är knappast att vänta i det här skedet, även om säkerhetsrådet kan anta en fördömande resolution.

FN införde redan nya sanktioner efter att Nordkorea utförde sin fjärde kärnprovsprängning i början av året.

Nordkorea sköt kort därefter upp en ny satellit i rymden vilket FN betraktade som en förbjuden provskjutning av en långdistansmissil.

Det isolerade landet har också stoltserat med att man för första gången har lyckats miniatyrisera en kärnstridsspets som kan fästas på en missil, men samstämmig expertis i omvärlden tror inte att det är sant.

Diskussion om artikeln