Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lionel Messi historisk när Argentina gick till final genom att krossa värdarna

Från 2016
Uppdaterad 22.06.2016 07:20.
Argentina-spelare är glada över Lionel Messis mål och målrekord.
Bildtext Argentina-spelare är glada över Lionel Messis mål och målrekord.
Bild: EPA/RICHARD CARSON

I den amerikanska landslagsturneringen Copa America blev fotbollsspelaren Lionel Messi historisk när Argentina tog sig till final.

Lionel Messi, som var en av de tre argentinska målskyttarna, har nu gjort flest mål genom tiderna i Argentinas landslag. Messis 55:e landslagsmål är ett mer än vad Gabriel Batistuta mäktade med. Messi gav med en frispark Argentina ledningen med 2–0 efter en halv timmes spel. Slutresultatet i semifinalen mot värdnationen USA skrevs 4–0 till Argentina.

Rekordet är tämligen ohotat under en överskådlig framtid eftersom de närmaste konkurrenterna som är aktiva ligger en bra bit bakom Messi. Sergio Aguero har gjort 33 landslagsmål och Gonzalo Higuain 26 stycken.

Ezequiel Lavezzi gav storfavoriten Argentina ledningen redan i den tredje minuten, på assist av Messi. I den andra halvleken tvingades Lavezzi lämna planen på grund av en armskada.

I turneringens skytteliga skuggar Messi med totalt fem mål nu chilenaren Eduardo Vargas som har gjort sex mål.

Argentina har inte vunnit på 23 år

Argentina har senast vunnit Copa America år 1993. Sedan dess har Brasilien lagt beslag på fyra hela fyra titlar. Uruguay har vunnit två gånger, medan Colombia (2001) och Chile (2015) sedan 1993 har vunnit ett mästerskap.

I de fyra senaste turneringarna har Argentina varit tvåa tre gånger. På söndagskvällen i East Rutherford är Argentina klar favorit i finalen och skulle enligt Messi gärna lägga beslag på bucklan.

– Det är vad vi hoppas på och vad vi vill. Vi förtjänar ett mästerskap för allt gott jobb som vi har gjort under alla dessa år, sade Messi enligt ESPN.

Natten till torsdagen gör Colombia och Chile upp om den andra finalplatsen. Natten till söndagen möter förloraren USA i bronsmatchen.

Diskussion om artikeln