Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Webbutiken Taiko ska gagna både konstnärer och konstintresserade

Från 2016
Uppdaterad 22.06.2016 09:56.
Tommi Toijas HILJAA!!! (2006)
Bildtext Tommi Toijas HILJAA!!! (2006)
Bild: Yle / Ted Urho

En ny handelsplats på nätet för finländsk konst - Taiko - håller på att bildas. Konstbutiken fungerar som kanal mellan konstnärer och konsumenter.

Via Taiko kan konstnärer sälja sin konst direkt till konsumenten.

- Taiko svarar på ett behov både hos konstnärer och konsumenter. Det finns många osålda konstverk i ateljéerna, och en stor del av konstnärernas konstverk når inte konsumenterna. Det finns en beställning på en ny och omfattande handelsplats eftersom konstnären och konsumenten inte alltid möts i dagens läge, säger Kirsi Korhonen, verksamhetsledare för Konstnärsgillet i Finland.

Taikos sökfunktion hjälper den konstintresserade att söka målningar, fotografier, grafik och skulpturer. Taiko har inget eget lager utan konstverken levereras direkt från konstnären till köparen.

Bakom konceptet står kommunikationsbyrån Pop Communications. Den tekniska utvecklingen har inletts och målet är att öppna Taiko under hösten. Tjänsten finns på finska, svenska och engelska.

Då tjänsten har etablerats i Finland ska den enligt planerna lanseras också utomland med målet att främja försäljningen av finländsk konst internationellt.

Taiko överväger att söka tilläggsfinansiering. Ett alternativ är gräsrotsfinansiering via Mesenaatti.