Sjundeåbor saknar sin motocrossbana
Motocrossbanan i Brännmalmen i Sjundeå centrum stängde den sista december 2014. Sedan dess har ingen plats för en ny bana hittats.
Tekniska nämnden i Sjundeå vill inte heller tillåta klubben att på nytt hyra sandgropen i Sjundeå centrum. Den största orsaken är att det finns bosättning i närheten.
För de 180 medlemmarna i Sjundeå motorklubb har det här inneburit att de måste söka sig någon annanstans för att åka motocross.
Färre åkturer sedan banan stängde
En av dem är Seppo Antikainen, som bor i Degerby i Ingå nära gränsen till Sjundeå. Han och hans två söner Aaro och Arttu delar intresset för motorsport och allra helst skulle de åka motocross tre gånger i veckan. Men eftersom det är långt till banorna blir det mer sällan än så, säger han.
- Sedan banan i Sjundeå stängde har antalet åkturer minskat avsevärt för vår del. Det tar minst en timme att åka till de närmaste banorna i Lojo eller Esbo. Om höstarna blir det dessutom mörkt tidigt, så det blir inte mycket tid kvar till att köra.
Bättre att köra under uppsikt
Seppo Antikainen medger att sporten till viss mån kan påverka naturen negativt. Han har också förståelse för att folk störs av ljudet från motocrosscyklarna.
- Alla får själv avgöra om ljudet är rimligt och vad man kan tåla för att ungdomarna ska kunna syssla med det de är intresserade av.
Samtidigt tycker han att det är bättre att ungdomarna kör kontrollerat än för sig själva i skogarna.
- Motocross kräver aktsamhet av både föräldrarna och barnen. Jag föredrar att pojkarna kör under uppsikt på en bana än utan föräldrarnas vetskap i skogen.
Antikainen menar också att motocross lär de unga att hantera farten och dess konsekvenser.
Saknar motorsporten
Fjortonåriga Mikael Parviainen bor granne med familjen Antikainen. Han har sysslat med motocross i några år och han saknar banan i Sjundeå.
- Jag har kört lite i Esbo och i Vanda. Men vi åker sällan så långt bort, så jag har inte kört så mycket den senaste tiden.
Nu kör han ibland hemma i sin egen skog. Men det är inte samma sak som att köra på en bana. Och att spela fotboll ersätter inte heller motorsporten.
- Det är inte samma sak när det inte är motorfordon, säger han.
”Ingen bra orsak”
Sjundeås tekniska chef Markus Moisio föreslog nyligen för tekniska nämnden att Sjundeå motorklubb skulle få ett förnyat hyreskontrakt för banan i Brännmalmen. Hyreskontraktet skulle ha varit tio år långt. Men tekniska nämnden godkände inte förslaget.
En stor orsak är att de som har köpt tomter i Brännmalmen har fått information om att banan stängs, säger nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist (SFP)
Tommi Parviainen, som är ordförande för Sjundeå motorklubb, är frustrerad över nämndens agerande.
- Jag tycker inte att nämnden hade någon bra orsak till att inte låta oss fortsätta i Brännmalmen. Det verkar mest som om de är emot den här sportgrenen.
Lite ljud från en djup grop
Klubben har gjort upp planer på åtgärder för att dämpa ljudet från motocrossbanan. Dels skulle det byggas en hög ljudvall mellan banan och bostadsområdet. Dels skulle banan ändras så att den går längre från bebyggelsen, säger Parvianen.
- Den ändan som är närmast byn skulle gå ner i gropen i stället. Det betyder att motorcyklarna skulle vara sju meter djupt nere och därifrån hör man nog ingenting inne i byn.
Klubben kastas fram och tillbaka
Det har tidigare varit på förslag att Sjundeå motorklubb skulle få anlägga en ny bana vid Bäcksgatan i norra Sjundeå i stället. Men det har visat sig omöjligt eftersom där också finns bosättning för nära den tilltänkta platsen.
Tommi Parviainen är besviken på kommunen eftersom klubben har satsat 7 000 euro på att planera och göra mätningar på det nya stället. Det är en stor summa då klubbens årsomsättning har varit 5 000 euro.
- Det verkar som om vi blir kastade fram och tillbaka och stora summor satsas på saker som senare visar sig helt onödiga.
Det skulle kosta minst 300 000 euro att anlägga en ny bana. Därför ser Tommi Parviainen helst att klubben kunde fortsätta köra i Brännmalmen.
Många kör olagligt i stället
Själv har Tommi Parviainen inte haft lust att köra motocross sedan banan i Sjundeå centrum stängdes.
- Många kör i stället på gatorna inne i byn med sina registrerade motorcyklar och de kan ha ljud upp till 120 decibel. Det är väl mycket bättre att de kör längre bort i en grop.
Han tror också att de som är minderåriga kör omkring med mopeder och lätta motorcyklar eftersom de inte har så mycket annat att göra.
- Jag antar också att folk kör mera olagligt omkring i omgivningen eftersom de är frustrerade över att inte ha någon plats att köra på.
Överlag tycker han att det skulle gagna alla om det fanns en laglig plats att köra på.
- Vår klubb är näststörst i Sjundeå. Handboll är störst men det finns 180 medlemmar i motorklubben som skulle vilja köra lagligt här.
"Marknadsför banan i stället"
Monica Malmström bor i Nordanvik 1,5 kilometer från den befintliga motocrossbanan. Hon har bott där sedan 1963 och har lyssnat på ljudet från banan nästan hela sitt liv.
- Jag har blivit van vid ljudet. Banan fanns där långt före bebyggelsen i Brännmalmen. För min del får de gärna köra där.
Hon tycker att Sjundeå borde marknadsföra banan i stället för att stänga den.
- Vi har ju handbollen, men det måste finnas annat att syssla med också. Motocrossbanan kunde vara ett plus i stället för ett minus.
Malmström föreslår att det kunde finnas flera olika klubbar i samband med motocrossbanan. Till exempel kunde ungdomarna också ha möjligheter att meka med sina mopeder tillsammans, säger hon.
- Det är bättre än att mopokillarna kör omkring i byn. Sen klagar folk över att postlådorna är sönder.
Otroligt störande ljud
Heidi Laakso-Kuivalainen håller inte alls med Monica Malmström. Hon och hennes man köpte en tomt ungefär 500 meter från motocrossbanan för ett antal år sedan. Banan var ännu i användning när de flyttade in efter att de hade byggt sitt hus färdigt.
- Ljudet från banan var verkligen störande och högt, säger hon. Det är helt otroligt att man har planerat in en motocrossbana mitt i ett kommuncentrum och intill bosättning.
När hon och hennes man köpte sin tomt i Brännmalmen tog de för givet att banan skulle stängas.
- I tomtförhandlingarna med kommunen förstod vi att banan stängs. Vi ville flytta till en lugn plats, så i annat fall hade vi kanske resonerat annorlunda.
Gasa på andra ställen
Laakso-Kuivalainen förstår inte att det överhuvudtaget kan diskuteras att banan kunde få fortsätta i Brännmalmen.
- Det är en liten och elitistisk sport som inte vem som helst kan utöva. Här i kommunen skulle vi behöva skidspår och friluftsleder som alla kan använda gratis. Jag förstår inte varför kommunen skulle upprätthålla en sportgren för några få som dessutom stör alldeles förskräckligt.
Eftersom invånarna i Brännmalmen inte kan flytta på sig så kunde motocrossbanan i stället flytta till en annan plats som inte är mitt i centrum och invid ett nybyggt bostadsområde. Det borde finnas många platser i Sjundeå där man kunde gasa på, säger hon.
- Jag tycker det är bra att folk utövar olika sportgrenar. Också motorsporter är helt bra, men den här platsen är helt fel.