Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

53 får gå från KSF Media

Från 2016
Uppdaterad 22.06.2016 23:28.
Hbl
Bildtext Hufvudstadsbladet kommer också i fortsättningen ut 7 dagar i veckan, medan Västra Nyland och Östnyland innan årsskiftet går ner till 2 dagar i veckan.
Bild: Niklas Evers

53 årsverken försvinner från KSF Media. Det är resultatet av samarbetsförhandlingarna, som nu är avslutade. Det är tio årsverken färre än man tidigare räknade med.

I praktiken försvinner ungefär en fjärdedel av KSF Medias personal som uppgår till cirka 200 anställda.

Samtidigt börjar tidningarna Västra Nyland och Östnyland utkomma två dagar i veckan före årets slut och koncernens tryckeri i Vanda läggs ner.

Jens Berg, vd på KSF Media, säger att tidningarna nu måste fokusera mera på lokaljournalistik och svenska frågor för att kunna upprätthålla journalistisk standard med en betydligt mindre personalstyrka.

- Vartenda årsverke som är hotat är ett för mycket. Det är verkligen en dyster dag trots att siffran 53 är lägre än vi tidigare varslat om.

- Vi kommer att göra allt för att det ska lyckas jag är optimistisk eftersom årsverken fördelas på många funktioner. Det här handlar absolut inte enbart om innehållsproduktion.

Hufvudstadsbladet skriver att Västra Nylands och Östnylands sajter fortfarande kommer att uppdateras varje dag. Lokala nyheter ska publiceras där varje dag i veckan.

Det är inte ännu klart vilka veckodagar papperstidningarna kommer att utkomma. Hufvudstadsbladet fortsätter att utkomma sju dagar per vecka, både i pappersform och digitalt.

Fem dagars tidning en "omöjlig affär" för VN och ÖN

Jens Berg berättar att höjda distributionskostnader, bland annat postens prishöjningar, gör att det blir en omöjlig affär att utkomma fler än två gånger på papper.

- I praktiken kommer bevakningen i Västnyland och Östnyland att fortsätta sju dagar i veckan på sajterna och tyvärr blir det en nedgång till två dagar för papperstidningen, säger Berg.

Han hävdar ändå att tidningarna kommer att erbjuda mer lokalnyheter, trots att papperstidningen tappar över hälften av sina utdelningsdagar.

- Det positiva är att vi kan svara mot ett av önskemålen i våra kundundersökningar: Mer lokalt material. Att profilera produkterna som lokala och regionala.

Varför får Hufvudstadsbladet fortsätta sju dagar i veckan då VN och ÖN skärs ner så kraftigt?

- För mig är det jätteviktigt att det finns en svensk röst i Finland som kommer ut på alla plattformar sju dagar i veckan. Det här är en stor svensk fråga i Finland eftersom det inte finns någon annan tidning som gör det här på svenska.

Jens Berg är vd för KSF Media.
Bildtext Jens Berg, vd för KSF Media.
Bild: Foto: Marcus Rosenlund

"Nedskärningarna kommer att påverka innehållet"

Vem som får sparken klarnar först efter midsommar.

Ungefär 20 personer kommer i alla fall att få gå från tryckeriet i Mårtensdal när det läggs ner i början av hösten 2017. Ett trettiotal får gå från produktionen, men man vet ännu inte exakt hur många som får gå vid vilka orter.

Enligt KSF Medias huvudförtroendeman Johanna Lemström tillhör 23 av de tjänster som berörs journalistförbundet.

Då koncernens personalinfo på onsdag eftermiddag avslutas beskriver Wilhelm Kvist, ordförande för fackklubben vid HBL, stämningen på redaktionen som dyster.

- Den värsta smällen har ju dimpt ner redan men för de som kommer att få uppsägningsbeskedet är det, i de flesta fallen, en personlig tragedi. Visst skulle det vara fint om inte en enda människa skulle behöva lämna firman efter den här omgången, säger Kvist.

Kvist vill inte sticka under stol med att nedskärningarna kommer att få konsekvenser för läsarna.

- Klart det att det kommer att få konsekvenser för tidningarna och för deras innehåll. Hur en tidning kommer ut på webben så är väl närmast med uppdateringar. Sen tror jag ju att de som blir kvar här också kommer att få kämpa ännu hårdare för att servera ett så bra innehåll som möjligt, säger Kvist.

Rekordförlust, chefsbyten och samarbetsförhandlingar

KSF Medias vår har varit händelserik.

I februari rapporterade Yle Nyheter om att KSF år 2015 gjorde sitt sämsta resultat någonsin med en förlust på 7 miljoner euro. Ledningen planerade stora förändringar men avslöjade inte vilka de var.

I slutet av april meddelade mediekoncernen att verkställande direktör Barbro Teir slutar och att Jens Berg tar över som vd.

I en kommentar till Yle Nyheter sade Teir att hon och styrelsen hade olika syn på vilka åtgärder som skulle vara bäst för att stärka bolagets ekonomi och uppdrag.

Två veckor senare, i början av maj, meddelade KSF att de inleder samarbetsförhandlingar och att upp till 63 årsverken var hotade. Enligt Jens Berg ser ekonomin 2016 ännu sämre ut än förra årets bottennotering, underskottet kan i år landa på 10 miljoner euro.

Samtidigt meddelade KSF att tidningarna Västra Nyland och Östnyland före årsskiftet kommer att övergå till en utgivning på bara två dagar i veckan. Beskedet överraskade både lokaltidningarnas chefredaktörer Marina Holmberg ochMicaela Röman och medieforskare Ari Nykvist.

22.6. 2016 18: 25: Artikeln uppdaterades med kommentarer av Jens Berg och William Kvist.

Programmet är inte längre tillgängligt

I februari gjorde Spotlight ett reportage om krisen i den finlandssvenska tidningsvärlden. Sedan reportaget gjordes har KSF-Media genomgått nya samarbetsförhandlingar och bytt ut ledningen.

Diskussion om artikeln