Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Robert Aschberg: Tom of Finland på er!

Från 2016
Uppdaterad 11.08.2016 17:46.
Robert Achberg
Bildtext Robert Aschberg talar med glimten i ögat om det som skiljer Finland och Sverige åt.
Bild: privat

Den svenske medieprofilen och provokatören Robert Aschberg är ett resultat av oskyddat sex under midsommarhelgen 1951 på ett frimurarhotell i Härnösand.

- Mina föräldrar litade på en säker period.

Aschberg väljer att inleda sitt sommarprat i Radio Vega med berättelsen om sin egen tillblivelse. Mamman, Berit Franck, är finlandssvensk och jobbade i tiderna som journalistvolontär på Hufvudstadsbladet.

Det där finska

I sitt sommarprat berättar Aschberg också om påskarna han ofta firade i en lägenhet i Kronohagen i Helsingfors. Hos momi och mofi. Det fanns kakelugnar i varje rum, murrig inredning. Och i köket en gammal tant som hette Ida och lagade all mat.

- Jag tyckte synd om henne.

Aschberg närmar sig det finska inom sig själv genom bland annat sin morfar, Leo Franck. Han beskriver morfadern som ett verkligt original.

- Han hade mycket bestämda idéer och ännu i 82 års ålder söp han mig helt under bordet.

Slängar åt öster och väster

Skolsystemet, politiken, folksjälen. Aschberg lyfter fram många saker som han tycker att skiljer sig åt rejält i Finland och Sverige. Bland annat synen på homosexualitet.

- Bögarna och flatorna i Finland har till och med betraktats som lägre stående än svenska män. Min teori är att de värsta homofoberna egentligen kämpar med sina egna dunkla drifter.

Men hemlandet Sverige får också kritik, bland annat för att ha misslyckats med sitt skolsystem.

- Skolorna i Sverige var lika bra som de är i Finland i dag, innan de svenska politikerna kommunaliserade allting och tillät den ena underliga friskolan efter den andra.

Och så en tur till Iniö

Sammanlagt har Aschberg tillbringat över tre år av sitt liv på en holme nära Norrby i Iniö. Föräldrarna var bekanta med Henrik Tikkanen.

Där lärde Aschberg sig röka, köra båt på fyllan och tala finlandssvenska.

- Men jag förstår fortfarande inte varför så många finlandssvenskar inleder sina utsagor med den totalt meningslösa frasen “att det där att” …

Robert Aschberg sommarpratar i Radio Vega klockan 10:03 och 18:03

Lyssna till musiken i Aschbergs program eller ladda ner en musikfri podcast.

Listan på alla Vegas sommarpratare 2016

Robert Aschberg 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln