Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jorvs sjukhus får hård kritik för eftervården av föderskor: hämta din värkmedicin själv

Från 2016
Uppdaterad 23.06.2016 09:03.
Ulrika Biström är besviken på eftervården på Jorvs sjukhus, men nöjd med den i Lojo. Hon har fött ett barn på Jorv och ett i Lojo.
Bildtext Ulrika Biström har fött en son på Jorv och en dotter i Lojo. De två upplevelserna var som från olika världar.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Många föderskor är missnöjda med eftervården på Jorvs sjukhus. Nyförlösta har uppmanats att inte ringa på klockan, att hämta sin värkmedicin själv och till och med att torka toasitsen själv.

Svenska Yle fick in ett tips av en föderska som är missnöjd med eftervården på Jorvs sjukhus i Esbo. Vi efterlyste fler erfarenheter, och kommentarerna vi fick in var många.

Så här skriver signaturen gäst:

De hade noll koll på vilka mediciner jag fått och när, och under fyra dagar på avdelningen hade vi inte samma vårdare en enda gång. Alla gjorde ingrepp på olika sätt och gav olika direktiv gällande min egen vård, vilket blev väldigt frustrerande.

Signaturen gäst

Signaturen liknande erfarenheter skriver så här:

Fick inte nån ordentlig hjälp med att få igång amningen och trots att bebis gick ner mycket i vikt och amningen uppenbart inte fungerade som den skulle skrev sköterskorna i mina papper att amningen fungerar utan problem.

Signaturen liknande erfarenheter

En av dem som kontaktat oss är Tenalabon Ulrika Biström. För ett år och åtta månader sedan födde hon en son på Jorv, för två veckor sedan en dotter i Lojo. De två upplevelserna är som natt och dag.

Man skulle springa till kansliet om man hade något ärende, och det var lång väg till kansliet för en som inte sovit på tre dygn.

Signaturen Sofia

- På väg upp till avdelningen på Jorv upplyste en sköterska mig om att man inte är sjuk bara för att man har fött barn. Det är man kanske inte heller, men man har ju nog ont. Inte är man i övrigt heller i sitt livs form.

Om Biström behövde värkmedicin fick hon själv hämta den i kansliet. Hade man för ont eller var för trött för att hämta sin matportion blev man utan.

Kommentaren jag fick "detta är sedan inte något hotell, ring i ringklockan bara i nödfall", har blivit kvar i huvudet. Kan inte fatta hur man kan säga så åt en förstföderska.

Signaturen gäst

- Vi blev uttryckligen tillsagda att inte ringa på klockan annat än i nödfall, till exempel om amningen inte fungerar.

Uppmaningen ledde till situationer som Biström upplevde direkt förnedrande.

- Jag blödde en del och fick bland annat själv torka upp blod från golvet medan en föderska i samma rum hade besök.

Hon fick också själv torka av toasitsen, vilket inte kändes helt lätt med smärtorna efter förlossningen.

Jag blödde en del och fick bland annat själv torka upp blod från golvet medan en föderska i samma rum hade besök.

Ulrika Biström

Att man ska torka upp sitt blod själv är inte okej, säger överskötare Katja Koskinen vid Jorvs sjukhus.

- Det låter väldigt hemskt.

Är det här en situation då man får ringa på klockan?

- Absolut.

I övrigt berättar Koskinen att det nog är kutym att uppmana föderskorna att inte ringa på klockan i onödan.

- Efter en normal förlossning är man inte sjuk och vi uppmuntrar till egen aktivitet. Om folk ringer mycket, blir det rastlöst. Så här är det mycket lugnare.

Koskinen poängterar ändå att man får ringa på klockan om man till exempel har väldigt ont, har fått kejsarsnitt eller är ensam.

Efter en normal förlossning är man inte sjuk och vi uppmuntrar till egen aktivitet. Om folk ringer mycket, blir det rastlöst. Så här är det mycket lugnare.

Katja Koskinen, överskötare vid Jorvs sjukhus

- Många har en stödperson med sig som kan hämta till exempel värkmedicin och ersättning åt barnet.

Hade inte läst journalen

Orsaken till att Tenalabon Ulrika Biström födde på Jorv var att hon hade drabbats av graviditetsdiabetes. Men väl på Jorv visade det sig att personalen inte kände till hennes sjukdom, de hade inte läst hennes journal.

- Vad var då vitsen med att skicka mig till Jorv?

Ulrika Biström vill poängtera att hon är väldigt nöjd med själva förlossningen och med barnmorskan som förlöste sonen. Problemen började efteråt, när hon flyttat från förlossningssalen till avdelningen.

- Det var som att komma till en annan värld.

För två veckor sedan såg Ulrika Biströms dotter dagens ljus på förlossningssjukhuset i Lojo.

- De uppmanade mig att ringa på klockan när som helst. Förstås har personalen bråttom där också, men jag fick alltid den hjälp jag behövde.

När Biström missat mattiden för att hon somnat med flickan på bröstet, kom personalen och frågade om hon ändå ville ha sin mat.

Jag födde mitt första barn i december ifjol och tyckte att allt fungerade utmärkt på Jorv! Båda barnmorskorna talade svenska vid själva förlossningen och babyn, som hade fukt i lungorna samt en infektion fick bästa möjliga vård!

Signaturen Helena

Ulrika Biström upplever att hon blev väldigt ensam med sitt barn efter att ha fött på Jorv, en känsla hon aldrig hade i Lojo. En sak som grämer henne från tiden på Jorv är ett fel i epikrisen.

- De skrev i min journal att jag är missnöjd med den vård jag fått på mödrapolikliniken i Ekenäs. Något sådant har jag aldrig sagt. Jag är otroligt nöjd med vården i Ekenäs.

Läkaren som stod för formuleringen bad om ursäkt och lovade rätta felet. Ett år och åtta månader senare står felet kvar i Biströms journal.

Ingen hjälp med amningen

Agneta Westerlund är avdelningsskötare vid mödrapolikliniken i Ekenäs. Hon berättar att många som har fött vid Jorv kommer med klagomål.

- De flesta är väldigt nöjda med förlossningen, men nästan alla klagar på eftervården.

Westerlund berättar att hon alltid uppmanar kunderna att kontakta Jorvs sjukhus direkt.

Jag tog själv ledigt från jobbet en eftermiddag för att hjälpa till med att få amningen i gång.

Agneta Westerlund, mödrapolikliniken i Ekenäs

Själv var Westerlund med när hennes barnbarn föddes på Jorv i början av juni.

- Jag blev väldigt förvånad när de sade att man inte ska ringa på klockan i onödan.

Enligt Westerlund förlöpte allt som det skulle under förlossningen och familjen fick allt den behövde. Men väl uppe på avdelningen var det slut.

- De fick ingen hjälp med amningen. Jag tog själv ledigt från jobbet en eftermiddag för att hjälpa till med att få amningen i gång.

Kommer ni att göra något åt situationen efter de här klagomålen, Katja Koskinen?

- Naturligtvis ska vi ha diskussioner på avdelningen och gå igenom ifall vi behöver förändra något. Men det skedde stora förändringar på Jorv vid årsskiftet och jag upplever att det redan nu fungerar bättre än för några månader sedan.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Det är inte längre möjligt att skicka in tips här, var god gör det via svenska.yle.fi/respons

Diskussion om artikeln