Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Kända sommarvärdar också i Vegas sommartablå

Från 2016
Uppdaterad 05.07.2016 11:49.
Carola Häggkvist med blommor i håret.
Bildtext Carola Häggkvist, folkkär artist, sommarvärd i Sveriges Radio men hörs också i Radio Vega i sommar.
Bild: Sveriges Radio

Radio Vega bjuder på tio kända sommarvärdar från Sveriges Radios populära sommarserie "Sommar i P1". Du hör programmen i Radio Vega onsdagar kl. 19.30 med start 29.6.2016. Här alla tio sommarvärdar:

29.6 kl. 19.30 David Lagercrantz är författare och journalist. Han skrev fortsättningen på Stieg Larssons Millennium-trilogi “Det som inte dödar oss” samt biografin “Jag är Zlatan Ibrahimovic”. Har tidigare arbetat som kriminalreporter på Expressen.

Såhär beskriver David sitt sommarprogram:
– Jag ska berätta om en stor kris som också blev en vändpunkt i mitt liv. Jag ska berätta om hur jag och min far, Olof, oberoende av varandra störtade ner i depression och levde som på havets botten en sommar för inte alltför länge sedan.
David Lagercrantz kommer från en familj med många kulturpersonligheter och akademiker. Son till publicisten Olof Lagercrantz och bror till skådespelerskan Marika Lagercrantz.

David Lagerkrantz med blomkrans i håret.
Bildtext David Lagercrantz, författare och journalist, sommarvärd i Sommar i P1.
Bild: Sveriges Radio

6.7 kl. 19.30 Annika Lantz är journalist, programledare en av Sveriges flitigaste radiojournalister.
– För många är "Sommar" den första gången dom får chansen att prata om sig själva i radio, medan jag har gjort just det sedan 1993. Därför ska jag verkligen anstränga mig för att bjuda på saker som jag aldrig tidigare har pratat om i radio. Som när jag trodde att jag var algerier. Eller om hur det är att åka magnetkamera. Samt om den oförställda glädjen i att inte ha mens längre. Dessutom ska jag fundera lite kring hur det är att vara anställd på samma ställe i tjugo år.

Gud vad mycket jag ska ha med - lika bra att jag sätter igång!

Annika Lantz

Annika Lantz är för tillfället aktuell med programmet Lantzkampen i P1, en frågesport om veckans nyheter. Hon började på Radio Stockholm 1993 och har hörts otaliga gånger i bland annat Kvällspasset och Morgonpasset i P3. Sökte till scenskolan flera gånger utan att komma in. Började karriären med att recensera film i studentradion.
Bodde som barn tre år i Algeriet.

13.7 kl. 19.30 Ingvar Carlsson, blev statsminister och partiordförande i Socialdemokraterna i Sverige efter mordet på Olof Palme 1986. Har tidigare innehaft poster som bland annat utbildningsminister, bostadsminister och Sveriges första miljöminister.

Såhär berättar Ingvar om sitt sommarprogram:

– Länge har jag haft känslan att jag lyckats styra mitt liv rätt bra. Men blev det inte väldigt ofta tillfälligheter som ställde till det på gott och ont? Om detta vill jag berätta i mitt Sommarprogram.
Uppväxt i ett arbetarhem i Borås. Började i statsrådsberedningen 1958 där han var sekreterare åt statsminister Tage Erlander. Ordförande i SSU 1961 och invald i Riksdagen 1964. Avgick som partiledare och statsminister 1996. Har därefter haft många nationella och internationella uppdrag. Har utrett folkmordet i Rwanda åt FN.

Tiffany Kronlöf poserar med en bild på systern Bianca Kronlöf i handen.
Bildtext Tiffany och Bianca Kronlöf, kreativa systrar och sommarvärdar tillsammans.
Bild: Sveriges Radio

20.7 kl. 19.30 Bianca och Tiffany Kronlöf, skådespelare, komiker, illustratör och sångare, låtskrivare och skådespelare. Med rötter i Österbotten. Systrarna Kronlöfs föräldrar kommer från Vasa. Pappa Kronlöf, är finlandssvensk och mamma Kronlöf finskskotsk.

– Vårt Sommarprat kommer handla om allt som får oss förbannade och allt som får oss att skratta. En kaotisk kompott av tankar kring det som gör vår värld idag och det vi önskar ska göra vår värld i framtiden.

Bianca har gjort succé som karaktären Snubben i videoserien Shit snubbar say om rasism och sexism. Har fått en Guldbagge som bästa nykomling för sin roll i filmen Svenskjävel. Tiffany är reggaeartist under namnet Tiffany K.

27.7 kl. 19.30 Carola Häggqvist, en av Sveriges genom tiderna mest hyllade artist, en av få som omnämns med endast förnamn.

– I mitt Sommarprat kommer jag att ta med lyssnaren på en musikalisk resa genom min uppväxt. Dela minnen och personliga tankar från mitt 33-åriga liv i rampljuset och känslan inför att fira 50 år … och hur det var att sjunga duett med Johnny Cash.

Carola Häggkvist

Carola slog igenom som 16-åring med Främling i Melodifestivalen 1983. Programmet sågs av drygt sex miljoner tittare och skivan sålde i över en miljon exemplar. Har släppt över 30 album med stor musikalisk bredd. Segrade i Eurovision Song Contest 1991 med Fångad av en stormvind. Tilldelades utmärkelsen Guldmasken för sin huvudroll i Sound of Music. Invald i Swedish Music Hall of Fame. 2007 fick hon ta emot medalj i 8:e storleken av Kungen.

Carola har sjungit med bland andra Johnny Cash, Rod Stewart och BB King. Åkte hösten 2015 till den grekiska ön Kos för att hjälpa flyktingar och har haft flyktingar boende hemma. Ständigt aktuell och turnerar i sommar med Min bästa sommar, med hits som sträcker sig genom hennes 33-åriga karriär. Kör motorcykel. Frimodig i sin tro.

Bert Karlsson med blomkrans i håret.
Bildtext Bert Karlsson, entreprenör och tidigare skivbolagsdirektör. talar om vad han tycker är rätt och fel och varför sanningssägare blir tystade.
Bild: Sveriges Radio

3.8 kl. 19.30 Bert Karlsson, entreprenör, fd skivbolagsdirektör. Grundade 1972 skivbolaget Mariann Grammofon, vars artister har vunnit den svenska Melodifestivalen 13 gånger och den norska två gånger. Startade nöjesparken Skara Sommarland 1984.

Såhär berättar bert om sitt sommarprogram:

– Det blir ett program om vad jag gjort i mitt liv, om vad jag tycker är rätt och fel och om varför sanningssägare alltid blir tystade. Jag kommer också att berätta om några av mina sämsta affärer.

Engagerat sig för bättre mat i skolor i programmet Mat-akuten. Varit med i Fame Factory, Berg flyttar in och Smartare än en femteklassare.
Driver uppåt 60 st asylboenden i hela landet. Har planer på att starta ett ekologiskt seniorboende i byn Grönemad på Västkusten.

10.8 kl. 19.30 Carolina Klüft, f.d. friidrottare. Har tagit ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld i sjukamp. Har också ett VM-brons i längdhopp och är svensk rekordhållare i tresteg. Arbetar som programledare för tv-sändningarna i Sverige från OS i Rio de Janeiro i sommar.

– Jag har länge funderat på vad mitt Sommar ska handla om. Ska jag fokusera på mina prestationer och berätta om alla mina guld eller ska jag vara helt naken inför mig själv och berätta vem jag verkligen är? Mina funderingar kommer att fortsätta i Sommar.

Belönats med Jerringpriset 2002, och Bragdguldet och Victoriastipendiet år 2003. Utsedd till Europas främsta friidrottare två gånger. Årets prestation på Idrottsgalan 2007 för VM-guldet i Osaka. Avslutade sin friidrottskarriär med Finnkampen 2012. Sitter i Naturskyddsföreningens riksstyrelse och är goodwill-ambassadör åt Svenska FN-förbundet.

Carolina Klüft, f.d friidrottare med blomkrans i håret.
Bildtext Carolina Klüft, folkkär ex. topfriidrottare.
Bild: Sveriges Radio

17.8 kl. 19.30 Magnus Uggla, artist. Slog igenom 1977 med albumet “Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt”. Kallades omväxlande glamrockare och punkare. Gett ut 17 album och sålt miljontals skivor.

– Mitt Sommarprat kommer att handla om min uppväxt. Och om alla de saker jag har kvar att göra innan jag dör.

Magnus Uggla

Magnus Uggla har varit med i flera filmer och pjäser. Spelat revy med Povel Ramel. Fått priset Rockbjörnen sju gånger, Karamelodiktstipendiet 1991 och Karl Gerhard-stipendiet 2005. Är en hyfsad buktalare.

Kerstin ekman, författare i bild.
Bildtext Kerstin Ekman, en av Sveriges mest lästa och prisbelönta författare.
Bild: Sveriges Radio

24.8 kl. 19.30 Kerstin Ekman, en av Sveriges mest lästa och prisbelönta författare, som skrivit drygt 30 verk: romaner, deckare, essäer, filmmanus, biografier samt även ett operalibretto och text till musikteater. Invald i 1978 Svenska Akademien, men deltar inte i arbetet sedan 1989.

– Levande musik ska jag minnas och tala om. Pianoklinket en ensam höstkväll, bruset av kyrkorgeln, pappas andrabas, Tomtarnas vaktparad på flygeln före Janssons frestelse på julafton, jojk och en kär vän som sjunger Parlez-moi d´amour. Och så förstås dans i Folkets park för länge sedan.

Kerstin Ekman har tilldelats Augustpriset två gånger, Nordiska Rådets Litteraturpris, Övralidspriset och en lång rad andra litterära utmärkelser.
Hängiven amatörbotanist som driver tesen att kunskap om växternas namn är livsviktig, i en tid när artutplåningen redan är ett faktum. Senaste boken, Då var allt levande och lustigt, är en biografi över den framstående men ganska okände naturforskaren och Linnélärjungen Clas Bjerkander.

31.8 kl. 19.30 Markus Krunegård, musiker med rötter på moderns sida i Pello i finska Tornedalen.

– Mitt Sommarprat ska handla om att under uppväxten i Sverige vara finne och finnjävel och vara svensk och svennebög i Finland. Och om hur lång tid det tog att ge upp inför detta faktum: att vara halv, att vara både och, att det också är någonting man kan vara. Plus lite musik och döden.
Geniförklarad när han slog igenom som soloartist med albumet Markusevangeliet. Låten Jag är en vampyr blev Årets låt vid P3 Guld-galan 2009. Har gett ut sju soloalbum, var tidigare medlem i banden Laakso och Hets.

Markus Krunegård, musiker i bild.
Bild: Sveriges Radio

Har uppträtt i Allsång på Skansen, varit programledare i radio och är nu aktuell med en akustisk turné kompad enbart av gitarr och piano.

Sommarvärdar i Radio Vega onsdagar kl. 19.30 med start 29.7.2016.

Diskussion om artikeln