Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Knapphandlarens hämnd – en poddserie om bomben i Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 22.11.2019 08:18.
Sönderspränga fasader och bilar.
Bildtext Den lugna vardagen försvinner när en bomb exploderar på Storgatan.
Bild: Centralkriminalpolisen

Året är 1999 och i Jakobstad lunkar vardagen på som vanligt, men plötsligt utbryter panik. En bomb har exploderat mitt i centrum. Poddserien Knapphandlarens hämnd går igenom vad som egentligen hände.

Jag befinner mig i närheten när bomben exploderar och springer ut för att se efter vad som hänt. Jag ser att det ligger någon på gatan, övertäckt med ett vitt tyg. Människor går omkring på platsen och är chockade. Ingen förstår vad som hänt.

Det är den 22 november 1999 och klockan är ungefär kvart över två. Jag har alltid undrat över vad det egentligen var som hände den där dagen.

En explosion mitt i centrum

En bomb exploderar på Storgatan i Jakobstad och efter det är inget längre så som det brukar vara. Tryggheten i den lilla staden har försvunnit.

Många fönster splittras sönder, bilar buntas ihop och bakluckor blåser upp. I en fastighetsförmedling brinner gardinerna och resten av kontoret har blåst ut genom bakdörren.

Nyheten kommer snabbt ut i radion och när min mamma hör den försöker hon i panik ringa mig, men det går inte för hela staden försöker göra samma sak. Alla ringer för att se om familjemedlemmar och vänner är okej, så nätet är överbelastat.

Vad är det egentligen som hänt? I början är det fullständig kaos och ingen har något svar. Vartefter dagarna går får polisen fram mer och mer information om vem bombmannen var och varför han befann sig i Jakobstad.

Det är en komplicerad historia som nystas upp. Spåren leder polisen till knapphandlarbranschen där mordbränder, hotbrev och en sorts dubbel identitet kommer fram. Bombmannen har också gjort ett välgenomtänkt arbete för det perfekta alibit.

Den mest sannolika historien

I poddserien Knapphandlarens hämnd pratar jag med människor som var i närheten av bomben, samt poliser och andra personer som hjälper till att måla upp en bild av vad som hände och hur livet blev efteråt. När det kommer till Jakobstads invånare är det många som fortfarande kommer ihåg händelsen in i minsta detalj. Många av dem jag träffat börjar genast prata om var hen var när det smällde. Många har också en egen bild av vad som hände och varför, och jag har fått höra många olika versioner av händelseförloppet under tiden jag jobbat med podden.

Därför har jag också gått igenom flera hundra sidor av polisens gamla förundersökningar – allt för att hitta den enda historien bakom det hela, eller i alla fall den mest sannolika.

Som en spännande film

Alla poliser jag pratat med säger att det här är ett av de fall de aldrig kommer att glömma. Undersökningarna tog flera veckor i anspråk och den information som kom fram var som tagen ur en film. Även ögonvittnena från explosionen beskriver händelsen som en film, och det som medierna senare skriver om är som taget ur en spännande thriller.

Det är ändå viktigt att komma ihåg att det är verklighet och att vi har att göra med ett olyckligt öde som drabbade två familjer. Utav respekt för familjerna nämner jag inte deras namn i serien.

Du kan lyssna på alla fyra avsnitt av Knapphandlarens hämnd på Arenan, och hittar dem också direkt här nedan.

Knapphandlarens hämnd: En explosion i Jakobstad - Spela upp på Arenan
Knapphandlarens hämnd: Mordbränder och hot - Spela upp på Arenan
Knapphandlarens hämnd: En resa genom Europa och deep throat på polisen - Spela upp på Arenan
Knapphandlarens hämnd: Staden repar sig - Spela upp på Arenan

Ifall du hellre lyssnar på radio kan du söka upp Radio Vega, ungefär klockan 15.10, varje torsdag i juli. Det blir alltså den 7.7, 14.7, 21.7 och 28.7. Hela serien hittar du också på Itunes. Du kan också lyssna på Soundcloud.