Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Planeringen av September Open i full gång: "Viktigt att förlänga säsongen"

Från 2016
Medeltida marknad i Dalsbruk
Bildtext September Open 2015.
Bild: Yle/Monica Forssell

Planeringen av ett av de stora evenemangen på Kimitoön i år, September Open, pågår redan. Anmälningen för hugade företagare och föreningar öppnar nästa vecka.

I September Open ingår en medeltida marknad, skördefest, en företagarmässa och en kvällsfest. På mässan presenteras i första hand lokala företag men nytt för i år är att också utsocknes företag får vara med, om det finns utrymme.

September Open ordnas av Kimitoöns kommun och öns företagarförening.

gris steks hel över öppen eld
Bild: Yle/Monica Forssell

- Det blir torgförsäljning, tornerspel, gycklare, musik, skördemarknad och fest. Planerna är i full gång och vi vill ha mer försäljare, det ska vara så mycket som möjligt i Dalsbruk den 10.9, förklarar Benjamin Donner, turismchef i Kimitoön och festivalkoordinator.

September Open förnyas och utvecklas

Den medeltida marknaden hör till festivalens största dragplåster och lockar både inhemska och utländska försäljare.

September Open ordnas i år för fjärde gången.

Marknad i Dalsbruk
Bild: Yle/Monica Forssell

- Alla delar kommer egentligen att förnyas och utvecklas. Företagarmässan kommer att bli större, den medeltida skärgårdsmarknaden kommer att utökas med mera matprogram och lokala matprodukter. Vi försöker också få lokala fiskprodukter på marknaden, säger Donner.

"Kom hungriga!"

Margot Wikström, känd åboländsk marhantverkare och bärodlare, håller i trådarna för skördefesten som i år också kommer att inkludera intressanta föreläsningar om mat.

Grönsaker på September Open
Bild: Yle/Monica Forssell

Bland annat kommer kocklandslagets tränare Nils-Gustav Höglund att vara på plats. Wikström vill också se mera munsbitar till försäljning på markanden och hälsar besökare:

- Kom hungriga till September Open!

Dansbandsmusik utlovas också

Även kvällsfesten förnyas.

- Vi har haft en medeltida kvällsfest och nu tar vi in det som lokalbefolkningen suktar efter, alltså dansbandsmusiken, fortsätter Donner.

Enligt Donner är det mycket viktigt för kommunen att förlänga säsongen och därför satsar man på September Open.

Marknad i Dalbsruk
Bild: Yle/Monica Forssell

- Det är viktigt att få människor att komma ut ur sina hem också på hösten. Det här är mycket viktigt för näringslivet, vi har fullt upp på sommaren och vi behöver fler kunder och fler besökare också under hösten, konstaterar Donner.

I fjol besökte åtminstone 5 000 personer September Open.

Diskussion om artikeln